Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
21.5.2010 17:30
Konsultacije na visokom nivou između NATO-a i Pakistana

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara Robert Simmons boravio je u posjeti Islamabadu 19. i 20. maja kako bi razmijenio stavove sa vlastima Pakistana o različitim pitanjima od zajedničkog interesa za NATO i Pakistan. Gospodin Simmons se sastao sa ministrom vanjskih poslova Salmanom Bashirom, ministrom odbrane Syedom Atharom Alijem i drugim visokim vladinim zvaničnicima.

Pohvalio je napore Pakistana u borbi protiv ekstremizma i zahvalio im se za dobru saradnju vezano za napore Saveza u Afganistanu. Gospodin Simmons i njegove kolege su se složile da nastave sa sličnim sastancima na visokom nivou u budućnosti kako bi se produbili odnosi između NATO-a i Pakistana.

Posjeta je bila prilika da se izvrši ocjena dobre praktične saradnje između NATO-a i Pakistana vezano za vojne kontakte i da se razgovara o pitanjima poput regionalne saradnje, kontrole naoružanja, odbrane od terorizma, kao i radu NATO-a na novom Strateškom konceptu, koji će biti usvojen krajem ove godine.

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara Simmons je održao sastanke i sa predsjedavajućim Senata, gospodinom Farooqom Naekom, te sa drugim parlamentarcima. Imao je i obraćanje na Institutu za strateške studije u Islamabadu.