Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
EkonomijaTurizam u BiH
30.11.2018 12:00
TURIZAM

Lična karta BiH


Bosna i Hercegovina je smještena na jugoistoku Evrope, u središtu Balkana, na sjeveru, zapadu i jugoistoku graniči sa Republikom Hrvatskom, na istoku sa Republikom Srbijom, a na jugoistoku sa Crnom Gorom. Izlazi i na Jadransko more.

Možda i najvažnije od svega je zapanjujuća ljepota Bosne i Hercegovine sa nepreglednim nizom prirodnih pejzaža, kultura, tradicija i izrazito gostoljubivog stanovništva.

Ima površinu od 51,197 km2 i granicu dugu 1,543 km. Populacija broji nešto manje od 4 miliona stanovnika. Glavni grad je Sarajevo. Valuta je Konvertibilna marka (KM); 1EUR=1.95KM.

Bosna i Hercegovina je oduvijek bila stjecište mnogih civilizacija i kultura, a područje današnje Bosne i Hercegovine naseljeno je još od doba Neolita.

Stanovništvo BiH je slavenskog porijekla. Slavenska plemena na Balkanski poluotok došla u 6. stoljeću. Domorodačka ilirska plemena su se uklopila u slavensku etničku masu, no iza Ilira su ostali značajni tragovi u kulturnom nasljeđu Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je u kulturološkom smislu dragulj raznovrsnosti i multikulturalnosti, tačka na kojoj se susreću i prožimaju Istok i Zapad. U ovoj jedinstvenoj evropskoj zemlji, u njenim drevnim gradovima, nerijetko se u istoj ulici nalaze džamije i sinagoge, katoličke i pravoslavne crkve.

Arheološka istraživanja potvrđuju da su na ovome prostoru živjele organizirane plemenske zajednice još prije 12.000 godina.

Raznoliki duhovni i kulturni običaji su bili osnov razvoja Bosne i Hercegovine, kao jedne od zemalja sa najvećom prirodno-kulturološkom raznolikošću u Evropi.

Kroz pokoljenja na koja su djelovali ilirski, romanski, vizantijski, osmanski i zapadnoevropski uticaji, stanovnici Bosne i Hercegovine zadržali su ponos različitog etničkog porijekla koja danas karakteriziraju ovu zemlju. Postoje mnogi antropološki i historijski dokazi za ovo: zajednički jezik, zajedničko porijeklo, sličan folklor i vijekovi harmoničnog zajedničkog života.

Destinacije

Malo je ljudi koji poznaju sve ljepote Bosne i Hercegovine, njenu netaknutu prirodu, te nebrojene rijeke i izvore. Jedinstven geografski položaj izlaže BiH toploj mediteranskoj klimi sa juga i svježim kontinentalnim utjecajima sa sjevera, što rezultira raznolikom florom i faunom, još jednom rijetkom posebnošću ove zemlje.

Vodopad Kravice
 
Tekija na vrelu Bune
 
Tvrđava Kastel u Banjaluci

Planinske oblasti Bosne i Hercegovine pružaju savršene uslove za razvoj zimskog turizma, izlaz na Jadran omogućava uživanje tokom ljetnog perioda.
 
Grad NeumMeđutim, pomenuti položaj države nudi još mnogo više mogućnosti za uživanje u eko, banjskom i kulturnom turizmu, posjetama brojnim nacionalnim parkovima, uživanje u seoskom turizmu i gastronomskoj ponudi, splavarenje na nekoj od čistih zelenih rijeka, posjetu Jadranskom moru, uživanje u domaćem vinu duž poznate Vinske ceste Hercegovine, hodočašće u Međugorju, obilazak neke od nekropola sa stećcima, prisustvo projekcijama filmova na svjetski priznatom Sarajevo film festivalu ili istraživanje nekog od gradova u BiH.

Stećci su stari nadgrobni spomenici sa ugraviranim različitim drevnim simbolima, epitafima i stihovima vezanim za život, ljubav, zemlju, porodicu, sunce, mjesec, plemenske ratnike, ples i hvale bogovima. Ove vrste srednjovjekovnih spomenika su specifične za ovu regiju. Mnogi od stećaka datiraju od prije više od 800 godina i čuvaju dragocjeni dio drevne prošlosti Bosne i Hercegovine. Nećete ih naći u drugim dijelovima svijeta, jer  to su ostaci bh. historije i nacionalni simbol, izraz kulture i umjetnosti, koji je preživio i razvijao se tokom vijekova. Stećci su UNESCO spomenik Svjetske kulturne baštine.

Jahorina i Bjelašnica su dvije planine u BiH, na kojima su održane Zimske olimpijske igre 1984. godine. Sada su domaćini najboljem i najpristupačnijem skijanju u cijeloj Evropi. Pozivamo vas da isprobate skijanje na ovim padinama i uživate u prelijepom planinskom ambijentu.

Planinski teren u BiH stvara idealne uslove za eko turizam. Planinarenje i pješačenje, posebno u planinskim oblastima, sa obilaskom nekih od pitomih izolovanih sela predstavlja čarobno putovanje za početnike i profesionalce. Vrlo je popularan i biciklizam, ribolov, rafting, promatranje ptica ili branje bilja.

Bosna i Hercegovina ima još dva UNESCO spomenika Svjetske kulturne baštine - Stari most u Mostaru ili most u Višegradu. 

Korisne informacije

Turistička zajednica Federacije Bosne i Hercegovine - http://www.bhtourism.ba/loc/
Turistička organizacija Republike Srpske - http://turizamrs.org/
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika http://www.kons.gov.ba/Language.aspx
Ministarstvo civilnih poslova BiH – Državna komisija za saradnju sa UNESCO http://unescobih.mcp.gov.ba/Default.aspx?template_id=76&pageIndex=1
Kursna lista - http://www.cbbh.ba/CurrencyExchange/
Vize za BiH - http://mvp.gov.ba/konzularne_informacije/vize/Default.aspx
Važniji telefonski brojevi:  
Informacije 121
Policija 122
Vatrogasci 123
Hitna pomoć 124

Virtualna Bosna i Hercegovina
https://www.youtube.com/watch?v=v50wJao-RC4