Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
25.5.2010 17:23
Generalni sekretar i visoka predstavnica EU Ashton razgovarali o Bosni i Hercegovini i saradnji između EU i NATO-a

Dana 25. maja, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, barunica Catherine Ashton, sastala se sa generalnim sekretarom Andersom Fogh Rasmussenom u Sjedištu NATO-a u Briselu. Sastali su se na bilateralnoj osnovi, kao i tokom sastanka Sjevernoatlantskog vijeća i Komiteta za politiku i sigurnost EU.

Glavna tema razgovora bila je Bosna i Hercegovina, gdje je EU na čelu Operacije Althea uz podršku resursa i potencijala NATO-a. “Sve zemlje okupljene danas oko stola dijele stav da budućnost BiH leži u evroatlantskim strukturama”, rekao je generalni sekretar obraćajući se predstavnicima medija nakon sastanaka. “Ali moram, također, reći da je danas postojala stvarna zabrinutost vezano za nivo nacionalnih tenzija i retorike u BiH.”

Izrazio je nadu da će BiH uskoro izvršiti prenos vojne imovine sa entitetskog nivoa na državni nivo kako bi se ispunio uvjet za pokretanje Akcionog plana za članstvo (MAP). NATO je odobrio MAP za BiH tokom sastanka ministara vanjskih poslova u Talinu u aprilu.

U vezi sa saradnjom između EU i NATO-a, generalni sekretar je rekao kako visoka predstavnica Ashton i on dijele stav da ove dvije organizacije “trebaju više razgovarati zajedno i uraditi više zajedno, preko planiranja, nabavke do operacija.” Saradnju poput one u Afganistanu, na Kosovu, u BiH i na obalama Somalije “potrebno je pojačati”, rekao je, “i radimo na tome kako na najbolji način to postići.”