Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
26.5.2010 17:20
NATO i Ukrajina razgovarali o reformi odbrane

Dana 26. maja 2010. godine, u Kijevu je održan osmi sastanak na visokom nivou Zajedničke radne grupe o reformi odbrane između NATO-a i Ukrajine uz zajedničko predsjedavanje od strane prvog zamjenika sekretara Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine, gospodina Stepana Havrysha i pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za odbrambenu politiku i planiranje, ambasadora Jiřía Šedivýa.

Tokom sastanka su obrađena pitanja koja se tiču saradnje između Ukrajine i NATO-a u implementaciji reformi u sektoru odbrane i sigurnosti.

Govorilo se i o doprinosu Zajedničke radne grupe u implementaciji Godišnjeg nacionalnog programa Ukrajine. Između ostalog, naglašena je potreba uspostave efikasnog sistema za međuagencijsku saradnju u implementaciji reformi u sektoru odbrane i sigurnosti u kontekstu Godišnjeg nacionalnog programa. Učesnici su razgovarali i o ključnim elementima i o procesu implementacije Strateškog pregleda odbrane u Ukrajini.

Razmatrana je implementacija programa i inicijativa Zajedničke radne grupe i data je podrška nastavku saradnju u ovom okviru. Učesnici su naglasili koristi od reforme, kako u smislu efikasnije upotrebe oskudnih resursa tako i daljnjeg poboljšanja potencijala ukrajinskih odbrambenih i sigurnosnih struktura.

Zajednička radna grupa je i informirana o aktivnostima Ureda za vezu NATO-a u Ukrajini koji pruža podršku u radu Zajedničke radne grupe, uključujući i prioritete za njen budući rad. Predstavnici zemalja članica NATO-a su i razmijenili stavove sa svojim ukrajinskim partnerima vezano za pripreme za sastanak Komisije NATO-Ukrajina na zasjedanju ministara odbrane u junu 2010. godine.

Radni sto u okviru Partnerske mreže NATO-Ukrajina za razvoj ekspertize u civilnom društvu održan je na marginama sastanka na visokom nivou. Okupio je predstavnike nevladinih organizacija, zvaničnike iz Ukrajine i Saveza, kao i stručnjake u oblasti odbrane i sigurnosti. Fokus njihove debate je bio na prioritetima za reformu sektora odbrane i sigurnosti u Ukrajini i uopćeno na saradnji između NATO-a i Ukrajine u oblasti odbrane. Zamjenik ministra odbrane Ukrajine, gospodin Grygoriy Pedchenko i zamjenik načelnika službe sigurnosti Ukrajine, gospodin Volodymyr Porodko otvorili su okrugli sto zajedno sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a ambasadorom Šedivýem.