Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
14.5.2010 16:59
Saveznička komanda za transformaciju (ACT) učestvovala na četvrtoj godišnjoj zajedničkoj konferenciji ratnika

Četvrta zajednička konferencija ratnika, pod pokroviteljstvom Međunarodnog udruženja oružanih snaga za komunikacije i elektroniku (AFCEA) i Mornaričkog instituta SAD-a, završena je 13. maja nakon tri dana govora, brifinga i panel-diskusija, a tokom koje su profesionalna vojna lica i industrijalci razgovarali o potrebama i budućim potencijalima Saveza i koalicionih vojski.


Cilj ovogodišnje teme pod naslovom “Koalicioni i ratni komandanti: Šta će im biti potrebno za pet godina?” bio je izvršiti uvid u ciljeve NATO-a i koalicione ciljeve proaktivne izgradnje koalicije, te utvrditi potencijale koji će im biti potrebni kako bi se ispunili ti ciljevi. 

 
Tokom svakog dana Konferencije, plenumu su se obraćali vojni lideri, uključujući i generala francuskih Zračnih snaga Stephane Abrial, vrhovnog savezničkog komandanta za transformaciju admirala Mornarice SAD-a John C. Harvey, Jr., komandanta snaga flote SAD-a generala KoV-a SAD-a David Petraeus, komandanta Centralne komande i Jamesa N. Mattisa iz Korpusa marinaca SAD-a, Komanda zajedničkih snaga.

Abrial je otvorio drugi dan Konferencije svojim govorom o budućnosti ratovanja i Koaliciji.

 

"Za pet godina naš naglasak će biti na Koaliciji", rekao je Abrial pred više od 500 okupljenih gostiju. "Naši komandanti se neće boriti sami. Borit će se zajedno sa drugim državama i sarađivat će sa drugim državama.     

"Jedina stvar koja je gora od borbe zajedno sa saveznicima je borba bez saveznika", rekao je. “Uz nekoliko izuzetaka, sve buduće vojne operacije će se odvijati u multinacionalnom okruženju. Multinacionalno okruženje je ovdje da bi ostalo."


Abrial je naglasio i značaj izgradnje odnosa saradnje unaprijed i izbjegavanja "ad-hoc" koalicija, za koje je priznao da se lako formiraju ali se, isto tako, lako raspadaju. Govorio je o potrebi da komandanti obrate pažnju na javno mišljenje i podstakao potrebu razumijevanja značaja strateške komunikacije.       

Jedna stvar koju je Abrial naglasio je potreba za promjenom načina na koji sve članice i partneri promišljaju i dijele informacije.


"Trebamo ići prema situaciji u kojoj su pravna ograničenja rijetka, gdje je zaštita suvereniteta i izvora izuzetak”, rekao je. “Trebamo se prebaciti sa 'potrebe da znamo' na 'volju da dijelimo'."


To uključuje, dodao je, integraciju sa nevladinim organizacijama i civilnim organizacijama. Nova hibridna prijetnja ima više karakteristika, rekao je, koje izlaze iz okvira tradicionalnih vojnih strategija. Prepoznavanje tih karakteristika, bez obzira na to da li one uzrokuju humanitarnu krizu ili imaju utjecaj na ekonomiju, često zahtijeva pomoć od civilnih organizacija.


"Naši koalicioni komandanti trebaju biti snažni i uvjereni u Sjevernoatlantski savez", rekao je. "Potrebne su im vještine kako bi predvodili zajedničke, kombinirane i nacionalne vojske. Moramo na sistematičan način raditi zajedno sa partnerima i članicama širom svijeta kako bismo promovirali mir u svijetu."


Tokom trodnevne Konferencije, rukovodstvo ACT-a i Komande zajedničkih snaga SAD-a, te stručnjaci iz pojedinih oblasti su na zajednički način iznosili stavove, prvi put u četverogodišnjoj historiji konferencije, te izvršili prezentaciju konkretnih tema poput promjene operativnog okruženja, potreba i potencijala za informacijsku tehnologiju (IT), multinacionalnog okruženja, razmjene informacija i procjene naučenih lekcija.


Brigadni general KoV-a SAD-a Anthony Crutchfield, direktor Zajedničkog centra za operativnu analizu Komande zajedničkih snaga SAD-a, i brigadni general danskih Zračnih snaga Peter Sonneby, komandant Zajedničkog centra za analizu i naučene lekcije ACT-a, održali su zajedničku prezentaciju o partnerstvu između njihovih agencija. Tokom svog izlaganja, Crutchfield je naglasio značaj prikupljanja i širenja informacija o naučenim lekcijama jer to direktno utječe na zaštitu i spašavanje života ratnika bez obzira o kojoj zemlji ili vojsci se radi.


“Ono što je bitno je da morate iznaći način za poboljšanje potencijala za vođenje rata”, rekao je Crutchfield. “Mene ne interesira koju uniformu nosite, niti koja je zastava na vašoj uniformi. Mi se svi zajedno borimo i umiremo. Trebamo učiti jedni od drugih.”

Generalmajor Kraljevskih zračnih snaga Holandije Jaap Willemse, pomoćnik načelnika Štaba za Komandu, kontrolu, komunikacije, kompjutere, obavještajne poslove, nadgledanje i izviđanje (C4ISR) i NATO sposobnosti uz pomoć mreže (NNEC) ACT-a, razgovarao je sa mornaričkim kapetanom iz Komande zajedničkih snaga SAD-a Shawnom Lobreeom, zamjenikom direktora Uprave za C4 sisteme, o “Zajedničkoj i multinacionalnoj razmjeni informacija.”


Willemse je objasnio kako NATO implementira mrežu misije u Afganistanu (AMN) koja je osmišljena kako bi se koristila kao primarna koaliciona (C4ISR) ili C5 mreža za Međunarodne snage za pomoć sigurnosti (ISAF) u Afganistanu. AMN će omogućiti neometan protok informacija između ISAF-a i partnerskih zemalja, rekao je.


“Kada posmatrate operativni problem, bitna stvar je da koalicione snage ne mogu uspostaviti efikasnu komunikaciju”, rekao je Willemse. “Potrebna nam je otvorena i neometana razmjena informacija ako zaista želimo dobiti bitku [u Afganistanu].”


Pored navođenja konkretnih tehnoloških, kompjuterskih i komunikacijskih potencijala potrebnih za ratnike u budućnosti, svi predstavnici su naglasili značaj izgradnje koalicije i traženja od članica, partnera i koalicije da dijele informacije.           

Posljednji dan ovog događaja završen je govorom Mattisa koji je detaljno izlagao o značaju da komandanti imaju sposobnost ujediniti svoje snage i napraviti “sklad” među svim službama, savezničkim, partnerskim i civilnim agencijama.


“U današnje vrijeme nije mi bitno koliko ste briljantni u taktičkom ili operativnom smislu – ako niste u stanju napraviti sklad – čak i manjkav sklad – na bojnom polju zasnovan na povjerenju unutar službi, koalicije i država, te između civilne i vojne komponente, zaista trebate ići kući jer je vaše vodstvo u današnje doba zastarjelo. Moramo imati oficire koji mogu napraviti sklad u svim elementima.”


Pored Komande zajedničkih snaga SAD-a i ACT-a, Konferenciji su prisustvovale i druge vojne organizacije i komande, uključujući i Štabnu školu zajedničkih snaga, Komandu za razvoj mornaričkog ratovanja i Mornaričku ligu Hampton Roads, kao i predstavnici industrijskog sektora koji su predstavili najnovija dostignuća u oblasti komunikacijskih sistema, računara, opreme za elektronsko ratovanje, sistema za globalno pozicioniranje i sistema za prikupljanje obavještajnih podataka, da spomenemo samo neke.