Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
17.5.2010 16:57
Grupa eksperata predstavila izvještaj o novom Strateškom konceptu NATO-a

Dana 17. maja, Grupa eksperata koju je imenovao generalni sekretar Anders Fogh Rasmussen kako bi postavili osnove za novi Strateški koncept NATO-a predstavila je svoju analizu i preporuke Sjevernoatlantskom vijeću.

Obraćajući se Vijeću, generalni sekretar je zahvalio ekspertima za njihov naporan rad. “Grupa je… dosegnula i izvan NATO-a, do civilnog društva i strateške zajednice, partnera i međunarodnih organizacija, posebno Ujedinjenih naroda, Evropske unije i OSCE-a”, rekao je.

“Kada sam u augustu prošle godine pokrenuo proces koji će dovesti do novog Strateškog koncepta NATO-a, obećao sam da će biti najotvoreniji, najtransparentniji i najsveobuhvatniji u historiji NATO-a. Grupa eksperata je sigurno ispunila to obećanje.”

Madeleine Albright govorila je o procesu, pozivajući se na svoju ulogu predsjedavajuće Grupe, kao i na ulogu zamjenika predsjedavajuće Jeroena van der Veera. “Tokom cijelog procesa slušali smo – i uzimali u obzir – različite stavove. Ipak, izvještaj koji danas predstavljamo je jednoglasan.”

Sekretar Albright je pojasnila dva glavna zaključka u izvještaju: “Prvo, stalna dužnost Saveza je da garantira sigurnost svojih članica. Drugo, taj cilj može postići jedino uz dinamičan angažman sa zemljama i organizacijama koje su izvan njegovih granica.”

U preporukama se poziva na planiranje i vojne vježbe za vanredne situacije kako bi se sve članice Saveza osjećale sigurnim, te kako bi Savez postao prilagodljiviji za suočavanje sa novim opasnostima “od izvora koji su geografski i tehnološki različiti”. Trebao bi ubrzati transformaciju putem razvoja “održivih, razmjestivih i interoperabilnih vojnih snaga”, poboljšati svoj kapacitet za brzi odgovor i pojačati obavezu zajedničkog finansiranja.  

Ono što je bitno, “…partneri bi trebali imati veću ulogu u aktivnostima NATO-a”, rekla je dr. Albright. NATO bi trebao poboljšati svoju sposobnost da djeluje sa drugim zemljama i organizacijama, posebno sa Evropskom unijom u smislu dvostrukog članstva.

Također je izdvojila odnose između NATO-a i Rusije: “Jasno je da je u najvećem interesu NATO-a raditi sa Moskvom na izgradnji kooperativnog evroatlantskog sigurnosnog poretka i odgovoriti na zajedničke zabrinutosti poput terorizma, širenja nuklearnog oružja, piratstva i trgovine drogom.”

“Partnerstvo je… dvosmjerna ulica – ali iz perspektive Saveza, vrata za saradnju sa Moskvom trebaju ostati otvorena na svim nivoima.”

Sekretar Albright je rekla i da utjecaji na sigurnosno okruženju mogu biti potpomognuti i nastavkom NATO “politike postepenog širenja”.

Iako postoje ograničenja u resursima i odgovornostima NATO-a, kazala je, “NATO je više od vojnog saveza, on je, također, i politička zajednica.”

Na kraju, dr. Albright je naglasila potrebu da sve ove mjere prati obavezanost na organizacijsku reformu, kao i efikasniji napori na izgradnji domaće podrške mandatu NATO-a.  

“NATO je ona vrsta organizacije kojoj države žele i odaberu da se priključe – ne samo zbog onoga šta radi već i zbog toga šta zastupa i u šta njegove članice vjeruju."

Kada je došao njegov red da se obrati Sjevernoatlantskom vijeću, gospodin Van der Veer naglasio je značaj održavanja i stvaranja podrške javnosti za Savez. Identificirao je tri elementa kao ključna za osiguranje takve podrške: "dokazana dostignuća, jasna strategija i povjerenje u ljude koji vode organizaciju ili njene ključne osobe."