Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
19.5.2010 16:54
Stručnjaci za upravljanje vodama razmjenjuju znanje na naučnoj radionici NATO-a

U periodu od 19. do 22. maja 2010. godine, NATO održava istraživačku radionicu na visokom nivou u Lvivu, Ukrajina, na temu nedavnog napretka u vodosnabdijevanju i upravljanju otpadnim vodama.

Pristup, te upravljanje čistom vodom za piće – posebno u partnerskim zemljama i zemljama Mediteranskog dijaloga – postalo je rastuća zabrinutost. Imajući to na umu, stručnjaci za upravljanje vodama iz zemalja članica NATO-a razmjenjuju ekspertizu o ublažavanju rizika od nepostojanja i lošeg upravljanja otpadnim vodama i sistemima vodosnabdijevanja. Ublažavanje tih rizika može se postići korištenjem naprednih metoda u ekološki održivom upravljanju vodama.

Učesnici razgovaraju o sljedećim pitanjima:

  • sigurnost izvora vode i njihova zaštita,
  • izazovi ponovne upotrebe i recikliranja vode,
  • problemi kanalizacije u urbanim područjima povezani sa upravljanjem otpadnim vodama i
  • kontrolirani prenos različitih hemijskih agenata kroz vodu.

Četrdeset i pet učesnika iz zemalja članica NATO-a, partnerskih zemalja i zemalja članica Mediteranskog dijaloga, te uvodničara iz poznatih instituta, poput ruskog državnog univerziteta iz Saint Petersburga i izraelskog Univerziteta Ben Gurion u Negevu prisustvuje radionici.

Ova radionica, koja se finansira putem NATO programa Nauka za mir i sigurnost, ima za cilj unaprijediti daljnju saradnju u oblasti nauke, istraživanja, industrije i sigurnosti u upravljanju vodama. Cilj je, također, i iznaći rješenja za trenutne probleme u upravljanju vodama u partnerskim zemljama i zemljama članicama Mediteranskog dijaloga.