Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
20.5.2010 16:51
Stručnjaci za borbu protiv terorizma razmijenit će znanje tokom obuke NATO-a iz oblasti nauke

U periodu od 23. do 27. maja 2010. godine, održat će se napredni kurs u Kabulu pod pokroviteljstvom NATO-a čiji će cilj biti podučiti vojne i civilne zvaničnike Afganistana o najnovijim metodama i strategijama koje se koriste u operacijama borbe protiv terorizma.

Uz aktivan angažman zvaničnika iz Ministarstva unutrašnjih poslova Afganistana, Ministarstva odbrane i Ministarstva vanjskih poslova, kao i vladinog Medija i informativnog centra i Sekretarijata za mir i pomirenje, na kursu će se razmatrati kako strateške tako i operativne implikacije za štabne oficire angažirane u protivterorističkim aktivnostima. Cilj će biti i podići svijest o ulozi koju imaju Ujedinjeni narodi, NATO i Evropska unija u borbi protiv terorizma.

Iako će većina od više od 40 učesnika biti iz Afganistana, neki od učesnika će biti i iz zemalja NATO-a, poput Njemačke, Turske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, te partnerskih zemalja Azerbejdžana, Kirgistana, Rusije, Turkmenistana i Uzbekistana. Petodnevna predavanja, rad u radnim grupama i panel-diskusije će osigurati kako sveobuhvatan tako i opći pregled na ovu temu. Stručnjaci sa Univerziteta George Washington, Instituta za tehnologiju Džordžije i Kraljevskog univerziteta u Londonu će biti među predavačima.

Jedan od bitnih ciljeva će biti informirati sve prisutne o trenutnoj dinamici terorizma u modernom načinu ratovanja, kao i o različitim aspektima odbrane od terorizma, omogućavajući im stjecanje dodatnih vještina i praktična sredstva za sprečavanje i osujećenje terorističkih djela. Razgovarat će se o sljedećim temama:

  • glavni uzroci terorizma
  • motivi terorista i modeli odgovora u odbrani od terorizma
  • borba protiv ideologije terorizma
  • samoubilački teroristički napadi
  • pregled zakonskog odgovora na terorizam
  • vojne operacije protiv terorizma i međunarodno pravo
  • sposobnosti NATO-a za borbu protiv terorizma korištenjem oružja za masovno uništenje
  • odbrana od bioterorizma 
  • finansiranje terorizma
  • mediji i terorizam: razvoj izvještavanja o teroru

Još jedan cilj ovog kursa je podijeliti znanje koje može pomoći u izradi i razvoju politike koja se koristi u operacijama borbe protiv terorizma. Učesnicima će se omogućiti teorijsko razumijevanje pitanja terorizma, kao i stjecanje znanja koje će koristiti na strateškom i operativnom nivou.

Kurs se finansira putem NATO programa Nauka za mir i sigurnost. Za više informacija posjetite www.nato.int/science (vidjeti “Kalendar” za kontakt detalje organizatora).