Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
20.5.2010 16:48
NATO i Bugarska o Samitu u Lisabonu

Dana 20. maja, gospodin Anders Fogh Rasmussen boravio je u svojoj prvoj posjeti Bugarskoj u svojstvu generalnog sekretara NATO-a. Sastao se predsjednikom Georgijem Parvanovim, premijerom Boykom Borissovim, ministrom vanjskih poslova Nickolayem Mladenovim i ministrom odbrane Anyuom Angelovim.

Razmatrana su brojna pitanja na dnevnom redu NATO samita u novembru, uključujući misiju pod vodstvom NATO-a u Afganistanu, reformu NATO-a, protivraketnu odbranu i proces koji vodi do novog Strateškog koncepta. Također je razgovarano i o nekim ključnim regionalnim aspektima.

Uoči Samita

Generalni sekretar i njegov domaćin razgovarali su o pitanjima koja se tiču Strateškog koncepta koji će biti odobren u Lisabonu, a koji je predstavila Grupa eksperata u svom izvještaju 17. maja. Razmijenili su mišljenja o tome da novi Strateški koncept mora biti dokument usmjeren prema naprijed, koji postavlja viziju ne samo o tome šta bi Savez trebao uraditi već i šta bi trebao biti.

Također su se usaglasili da bi članice Saveza trebale dijeliti koristi i odgovornosti za protivraketnu odbranu. U javnom obraćanju u Glavnom domu vojske, generalni sekretar je rekao: “Vjerujem da je došlo vrijeme da krenemo naprijed i odredimo protivraketnu odbranu kao jednu od autentičnih misija Saveza. To je moj cilj za naredni samit NATO-a u Lisabonu.”

U vezi sa Afganistanom, gospodin Fogh Rasmussen je započeo sa pohvalama Bugarskoj za njen koristan doprinos u misiji ISAF-a pod vodstvom NATO-a. “Brojka od preko 50 vojnika je značajna za relativno malu zemlju”, rekao je.

Također je podsjetio da obuka afganistanskih snaga predstavlja ulaganje u tranziciju i ohrabrio sve članice Saveza, uključujući i Bugarsku, da razmotre slanje više osoblja za obuku.

 

Razmatranje regionalnih aspekata

O pitanju razvoja situacije na zapadnom Balkanu, gospodin Fogh Rasmussen je rekao: “Ohrabren sam napretkom na Kosovu, te činjenicom da mnoge zemlje ostavljaju naslijeđe iz nedavne prošlosti iza sebe. Budućnost cijelog ovog regiona je u EU i NATO-u.”

Završni razgovori su vođeni o situaciji u strateškom regionu Crnog mora.