Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
4.5.2010 16:42
Premijer Španije i generalni sekretar saglasni oko načina daljnjeg djelovanja u Afganistanu

Dana 4. maja 2010. godine, premijer Španije José Luis Rodríguez Zapatero boravio je u zvaničnoj posjeti Sjedištu NATO-a u Briselu gdje se sastao sa generalnim sekretarom Andersom Fogh Rasmussenom. U pratnji premijera bio je španski ministar odbrane Carme Chacon Piqueras.

Generalni sekretar je izrazio svoju veliku zahvalnost za doprinos Španije u misiji NATO-a u Afganistanu tokom obraćanja predstavnicima medija nakon sastanka. Izrazio je i žaljenje zbog poginulih Španaca i saučešće porodicama poginulih.

“Danas smo razgovarali o Afganistanu i načinu daljnjeg djelovanja u ovoj ključnoj godini”, rekao je. “Obojica se slažemo da imamo pravu strategiju – da sigurnost, upravljanje i razvoj trebaju ići zajedno.”

Generalni sekretar je naglasio doprinos Španije na zapadu Afganistana, gdje je Španija pomogla lokalnim vlastima da poboljšaju usluge i upravljanje. Španija je, također, stavila na raspolaganje visoko kvalitetne ljude za obuku i mentore za Nacionalnu vojsku Afganistana. Obuka afganistanskih policajaca i vojnika je “glavni prioritet”, rekao je gospodin Rasmussen, s ciljem započinjanja prenosa odgovornosti za sigurnost na Afganistance do kraja ove godine.

Njih dvojica su razgovarali i o budućnosti Saveza, imajući u vidu Samit u Lisabonu u novembru gdje će članice Saveza usaglasiti novi Strateški koncept, kao i tome kako pojačati partnerstva NATO-a kako bi “poboljšao naš kapacitet predviđanja, otkrivanja i sprečavanja sukoba ili kriza.

Premijer Zapatero je rekao da se raduje pružanju doprinosa u oblikovanju NATO-a i njegovog novog Strateškog koncepta i “obnavljanju političke prirode organizacije”.

Afganistan predstavlja “primarnu misiju NATO-a u ovom trenutku u inostranstvu”, rekao je. “Veoma je važno da obnovimo naše povjerenje u trenutnu strategiju u Afganistanu, za koju vjeruje da je prava, imajući na umu cilj – prenos odgovornosti na same Afganistance.

Zaključujući obraćanje, premijer je pozvao generalnog sekretara da posjeti Španiju prije Samita u Lisabonu kako bi razgovarao o budućnosti Saveza sa parlamentarcima i predstavnicima civilnog društva.