Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
5.5.2010 16:40
Ukrajina i NATO potpisali sporazum o razmjeni podataka o situaciji u zračnom prostoru

Na marginama sjednice Vojnog komiteta, Ukrajina i Turska (kao članica NATO-a u svojstvu posrednika) potpisali su 5. maja Memorandum o razumijevanju o razmjeni podataka o situaciji u zračnom prostoru (ASDE). Cilj sporazuma je smanjiti sukobe u zračnom prostoru na dva načina: smanjenjem potencijalnih prekograničnih incidenata i optimiziranjem odgovora na situacije sa civilnim avionima.  

Pored toga što predstavlja ključni doprinos sigurnosti međunarodne avijacije, ovaj Memorandum o razumijevanju doprinosi i standardizaciji procedura između NATO-a i partnerskih zemalja i jača međusobno povjerenje i razumijevanje. Do sada su realizirane tri operativne konekcije ASDE-a između Njemačke i Austrije, Mađarske i Ukrajine, te Turske i Gruzije.

Ovaj novi sporazum potpisali su general Ivan Svyda, načelnik ukrajinskog Glavnog štaba, general İlker Başbuğ, načelnik turskog Glavnog štaba, i admiral James Stavridis, komandant vrhovnih savezničkih snaga NATO-a za operacije.

Ovo je prilika da dvije važne države razmijene podatke o situaciji u zračnom prostoru u cilju osiguranja saradnje, eliminiranja poteškoća i potpune transparentnosti u zajedničkom radu", rekao je admiral James Stavridis.