Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
5.5.2010 16:37
Generalni sekretar o novom Strateškom konceptu NATO-a, protivraketnoj odbrani, jugoistočnoj Evropi

Tokom mjesečne konferencije za štampu održane 5. maja, generalni sekretar Anders Fogh Rasmussen govorio je o procesu koji vodi do novog Strateškog koncepta Saveza, budućnosti protivraketne odbrane za NATO, te o integraciji jugoistočne Evrope, posebno Bosne i Hercegovine.

Novi Strateški koncept

Govoreći o novom Strateškom konceptu NATO-a, generalni sekretar je objasnio da će Grupa eksperata, na čelu sa dr. Madeleine Albright, predstaviti svoj izvještaj 17. maja. Rekao je da je grupa uzela u obzir “najširi mogući obim stavova” kako je i traženo, te da će izvještaj biti javno predstavljen na konferenciji za štampu i postavljen na web stranici NATO-a.

Nakon detaljnog razmatranja i razgovora u glavnim gradovima zemalja članica Saveza, gospodin Rasmussen će započeti sa izradom prvog nacrta Strateškog koncepta ovog ljeta, a konačni dokument će usaglasiti sve članice Saveza tokom Samita u Lisabonu u novembru ove godine.

Protivraketna odbrana

O pitanju protivraketne odbrane, generalni sekretar je rekao da će članice Saveza odlučiti u Lisabonu o tome da li bi NATO trebao odrediti teritorijalnu protivraketnu odbranu kao misiju Saveza. Njegovo viđenje, rekao je, je jednostavno: “Trebali bismo. Zbog toga što postoji rastuća prijetnja. Zbog toga što Evropa treba nastaviti pružati doprinos za svoju vlastitu odbranu. I zbog toga što ima i političkog i vojnog smisla razgovarati sa Rusijom o saradnji oko protivraketne odbrane.”

Rekao je da je troškovima moguće upravljati: “NATO već izgrađuje sistem protivraketne odbrane kako bi zaštitio svoje oružane snage kada idu u misiju. Troškovi proširenja tog sistema kako bi se zaštitili ne samo naši vojnici već i stanovništvo … su manji od 200 miliona eura. Za period od deset godina. Podijeljeni između 28 zemalja članica NATO-a.”

Jugoistočna Evropa

U vezi sa jugoistočnom Evropom, gospodin Rasmussen je rekao kako osjeća “da postoji novi zamah u izgradnji trajne stabilnosti, ukoliko politički lideri iskoriste priliku”.

“Nedavna odluka ministara zemalja članica NATO-a o ulasku Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo (MAP) šalje jasan signal da mi vidimo da je budućnost te zemlje u NATO-u. To postavlja jasne korake koje političko rukovodstvo treba napraviti kako bi se postigao napredak”, rekao je.

“Pozivam sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da smognu hrabrosti da naprave taj korak kako bi se aktivirao MAP, za dobrobit svih ljudi u zemlji. Zbog toga što MAP može uzrokovati promjene koje vode do bolje budućnosti za njih.”