Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
6.5.2010 16:35
Načelnici glavnih štabova razgovarali o operacijama, transformaciji, resursima

Sjedište NATO-a, Brisel 5.-6. maj 2010. godine – Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a admiral Di Paola predsjedavao je dvodnevnim sastancima 49 načelnika glavnih štabova iz zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja, te zemalja koje nisu članice NATO-a a pružaju doprinos sa svojim snagama, tokom kojih se vršila procjena operacija NATO-a i razgovaralo o transformaciji, saradnji i reformi.

Vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a za operacije admiral Stavridis, vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a za transformaciju general Abrial i predsjedavajući Vojnog komiteta EU general Hakan Syrén su, također, prisustvovali sastancima.

Tokom sjednice o državama koje nisu članice NATO-a a daju doprinos sa svojim snagama u KFOR-u, načelnike glavnih štabova su brifirali admiral Stavridis i gospodin De Kermabon, šef EULEX-a, Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu. Admiral Fitzgerald, komandant Komande zajedničkih snaga NATO-a u Napulju, i generalpukovnik Markus Bentler, komandant KFOR-a, također su učestvovali u razgovorima putem VTC veze. Prelazak KFOR-a na pozicije odvraćanja napreduje dobro. Međutim, ovaj proces zavisi od uvjeta i nije vremenski određen. Bliska i efikasna koordinacija između KFOR-a, EULEX-a, kosovske policije i lokalnih institucija i dalje je ključna za razvoj trajne stabilnosti.

U vezi sa operacijom NATO-a protiv pirata Ocean Shield, koja je produžena do 2012. godine, postignuća i uspjesi aktivnosti NATO-a protiv pirata u 2009. godini i u prvim mjesecima 2010. godine, uz koordinaciju sa EU i drugim međunarodnim akterima, imali su do sada pozitivan učinak. Međutim, prepoznato je da će za daljnji napredak biti potrebno razviti regionalne kapacitete za borbu protiv pirata: dugoročno rješenje ne može se naći samo putem pomorskih operacija.

Načelnici glavnih štabova su razmatrali i načine kako bi operacija “Active Endeavour”, pomorska operacija NATO-a za nadgledanje i pratnju u borbi protiv terorizma, bila što ekonomičnija, putem fokusiranja na poboljšanu razmjenu obavještajnih i drugih informacija između zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja.

U vezi sa Misijom NATO-a za obuku u Iraku (NTM-I), došlo je do značajnih postignuća, posebno u formiranju iračke federalne policije. Međutim, postoji stalna potreba za doprinosima zemalja članica NATO-a u smislu resursa i ekspertize u cilju podrške snagama sigurnosti Iraka, što će doprinijeti regionalnoj stabilnosti.

Vrhovni komandant za transformaciju general Abrial razgovarao je sa članovima Komiteta o načinima razvoja sposobnosti i obuke, te produbljivanja saradnje sa partnerima u oblasti sigurnosti kako bi se poboljšao sveobuhvatan pristup operacijama.

Načelnici glavnih štabova su ispitali i utjecaj i rizike od trenutne finansijske krize, konkretno vezano za potencijale, misije i strukture NATO-a. Prepoznali su potrebu za odgovarajućom ravnotežom između potreba i resursa.

Tokom sjednice Vijeća NATO-Rusija sa vojnim predstavnicima, svih 29 načelnika glavnih štabova odobrilo je plan rada Vijeća za 2010. godinu i izrazilo volju i ambiciju podizanja vojne saradnje između NATO-a i Rusije na viši nivo tokom naredne godine.

Ukrajinski načelnik Glavnog štaba armijski general Svyda informirao je Komitet o napretku učinjenom u aktivnostima reforme odbrane u Ukrajini u okviru Godišnjeg nacionalnog programa. Načelnici glavnih štabova posebno su pohvalili doprinos i obavezanost Ukrajine u misijama NATO-a, te u snagama NATO-a za odgovor.

Komitet je, također, pozdravio i doprinos Gruzije sa preko 750 vojnika u ISAF-u u provinciji Helmand, čime je Gruzija postala druga po veličini partnerska zemlja NATO-a koja daje doprinos sa svojim snagama. Razmijenjeni su stavovi sa generalmajorom Devijem Chankotadzeom, gruzijskim načelnikom Glavnog štaba o daljnjoj podršci NATO-a u transformaciji i procesu reforme oružanih snaga Gruzije.

Tokom drugog dana sastanaka, članovi Vojnog komiteta su se sastali sa predstavnicima zemalja koje nisu članice NATO-a a daju doprinos sa svojim snagama u ISAF-u i dobili najnovije informacije od strane komandanta ISAF-a generala McChrystala i visokog civilnog predstavnika ambasadora Sedwilla, putem VTC veze, o rezultatima trenutne strategije. Njima su se pridružili general Bismullah Mohammadi, načelnik Glavnog štaba Afganistana, i generalpukovnik Mohammad Munir Mangal, šef afganistanske policije, koji su svojim učešćem omogućili bolje razumijevanje trenutnog razvoja Snaga nacionalne sigurnosti Afganistana. U tom smislu, Vojni komitet je pozdravio obećanje dato od više država za dodatni doprinos u obuci Snaga nacionalne sigurnosti Afganistana. 

Na kraju, generalni sekretar NATO-a gospodin Anders Fogh Rasmussen pridružio se načelnicima glavnih štabova tokom neformalnih razgovora, tokom kojih je naveo svoje ciljeve u vezi sa transformacijom i reformom NATO-a.   

Zaključujući sastanak, admiral Di Paola podvukao je značaj vojnog vodstva NATO-a u pružanju savjeta sa visokog nivoa Sjevernoatlantskom vijeću i pravovremenih uputa strateškim komandantima NATO-a.