Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
7.5.2010 16:31
Generalni sekretar NATO-a govorio u Rumuniji o budućnosti NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen boravio je u posjeti Rumuniji 6. i 7. maja, tokom koje se sastao sa predsjednikom Traianom Basescuom, ministrom vanjskih poslova Teodorom Baconschiem i drugim visokim rumunskim zvaničnicima, te imao javno obraćanje na Univerzitetu u Bukureštu.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsjednikom Basescuom održanoj 6. maja, generalni sekretar se zahvalio Rumuniji za njen doprinos u operaciji pod vodstvom NATO-a u Afganistanu, rekavši da je “suštinska, bez ograničenja i sa rastućim fokusom na obuci”.

Njih dvojica su razgovarali i o novom Strateškom konceptu NATO-a koji će članice Saveza usaglasiti na Samitu u Lisabonu u novembru, te o protivraketnoj odbrani, pitanju koje će dominirati u razgovorima među saveznicima u narednim mjesecima. “Nadam se da ćemo u Lisabonu donijeti odluku o tome da će protivraketna odbrana postati jedna od misija Saveza, putem kombiniranja sistema SAD-a i NATO-a. Time će na efikasan način biti obuhvaćeno naše stanovništvo”, rekao je Rasmussen.

Obraćajući se predstavnicima medija 7. maja zajedno sa ministrom vanjskih poslova Baconschiem, generalni sekretar je spomenuo njihov razgovor o politici NATO-a otvorenih vrata i Balkanu. “Dijelimo mišljenje da je najbolji recept za trajnu sigurnost i stabilnost na Balkanu integracija svih zemalja u regionu u evroatlantske strukture, EU i NATO”, rekao je.

Kasnije tokom dana, gospodin Rasmussen je održao javni govor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bukureštu, naglašavajući značaj aktivnosti NATO-a u Afganistanu, te bavljenja pitanjima širenja nuklearnog oružja, energetske sigurnosti i odbrane od kompjuterskog kriminala.

Govorio je o “jedinstvenoj solidarnosti između demokratija u Sjevernoj Americi i Evropi” koja je već dokazala svoju vrijednost, naprimjer, tokom hladnog rata i sukoba na Balkanu. Sada, rekao je, solidarnost Saveza pomaže u postizanju stabilnosti u Afganistanu: “Zajedno ćemo zaštititi stanovništvo i izmaći tlo pod nogama pobunjenicima. Potom ćemo početi sa prenosom dodatnih nadležnosti u oblasti sigurnosti na same afganistanske snage, distrikt po distrikt, provincija po provincija.”

U vezi sa širenjem nuklearnog oružja, generalni sekretar je naglasio da je prijetnja od širenja “stvarna i rastuća” uz više od 30 zemalja koje imaju ili razvijaju potencijale za projektile. “U mnogim slučajevima, ti projektili mogu predstavljati prijetnju našem stanovništvu i teritoriji. A više zemalja je u potrazi za nuklearnim oružjem” – što je smrtonosna kombinacija, rekao je. Kako bi se pozabavilo tom prijetnjom, rekao je da Savez treba održati odgovarajući stepen nuklearnog odvraćanja.

“Nadalje, moramo imati novo viđenje protivraketne odbrane – ne kao zamjenu za nuklearno odvraćanje već kao dodatak istom”, rekao je generalni sekretar.

Gospodin Rasmussen je naglasio i potrebu za boljim razumijevanjem implikacija energetske sigurnosti. “NATO je jedinstven mehanizam za prikupljanje informacija iz različitih izvora… Imamo sredstva za zaštitu vitalne energetske infrastrukture. Imamo iskustva u upravljanju posljedicama, naprimjer, kada dođe do ublažavanja posljedica nesreća”, naveo je. 

U vezi sa odbranom od kompjuterskog kriminala, generalni sekretar je rekao: “Nigdje nije očiglednija potreba da se djeluje danas, a ne sutra, nego u ovoj oblasti… Ukratko, kompjuterski napad može srušiti zemlju bez prelaska ijednog vojnika preko njene granice.”

Zaključujući, gospodin Rasmussen je govorio o novom Strateškom konceptu. Prema njegovom viđenju, novi Strateški koncept će potvrditi da “je glavni zadatak NATO-a bio, da jeste i da će ostati teritorijalna kolektivna odbrana naših teritorija i stanovništva.”

U isto vrijeme, rekao je, NATO će morati da se prilagodi kako bi se pozabavio prijetnjama 21. stoljeća. “Neću prejudicirati kad je u pitanju novi Strateški koncept”, rekao je. “Ali ću biti jasan kad je jedna stvar u pitanju: Ne možemo staviti u drugi plan protivraketnu odbranu, energetsku sigurnost, niti odbranu od kompjuterskog kriminala. Zato što novi izazovi ne čekaju da mi budemo spremni da se suočimo s njima.”