Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
11.5.2010 16:26
Objavljene preporuke sa on-line foruma

Admiral James Stavridis je u februaru učestvovao u on-line forumu "Security Jam”, razgovarajući o sigurnosnim pitanjima koja utječu na međunarodni mir. Uvidi i ideje admirala Stavridisa su naglašeni u nedavno objavljenom izvještaju koji sadrži deset najvažnijih preporuka koje je objavio trust mozgova sa sjedištem u Briselu Security and Defence Agenda, prema websiteu National Journal Group.   

 

Izvještaj sadrži ideje od preko 3.800 međunarodnih stručnjaka, vladinih zvaničnika i aktivista sakupljene tokom petodnevnog on-line dijaloga iz februara. Prema izvještaju, učesnici Security Jama naglasili su da su intervencije na Balkanu, u Afganistanu i Iraku još jednom pokazale da je napredak u vojnom smislu teško postići bez civilne strategije. “Trebali bismo imati ćeliju u SHAPE-u, operativnom štabu NATO-a, konkretno fokusiranu na sveobuhvatan pristup, popunjenu uglavnom civilima sa iskustvom kad su u pitanju katastrofe i rekonstrukcija”, citiran je admiral James Stavridis u izvještaju.

Prema izvještaju, veliki dio diskusija se fokusirao na obuku i edukaciju, uključujući poziv međunarodnim učesnicima da preispitaju način na koji obučavaju svoje osoblje. Veća fleksibilnost kako civilnih tako i vojnih aktera se smatra ključnom za uspjeh budućih operacija. Kako je prokomentirao admiral Stavridis: “Treba nam novi pristup u stvaranju našeg oficirskog kora. Potrebni su nam oficiri koji su daleko fleksibilniji u svom pristupu učenja o drugim jezicima, kulturama i tehnologijama – posebno vještina o kompjuterima i strateškim komunikacijama.”

U izvještaju se spominje i druga glavna tema ovog on-line foruma: pružanje sigurnosti u fragmentiranom svijetu. Kako bi se postigao ovaj cilj, učesnici u Security Jamu naglasili su kao ključnu potrebu za prilagodljivim rukovodstvom. Kako je admiral Stavridis naglasio, “jedino putem prihvaćanja promjene u obuci našeg rukovodnog kadra bit ćemo spremni za 21. stoljeće u kojem će jedina konstanta biti brza promjena.”

Još jedno pitanje o kojem su učesnici dosta razgovarali je kombiniranje civilnih i vojnih sredstava. Prema izvještaju, visok stepen saglasnosti je postignut oko toga da vojska ne može više jedina dati rješenja i da hibridne sigurnosne prijetnje zahtijevaju širok obim političkih instrumenata. „U današnjem svijetu nećemo pružiti sigurnost korištenjem topovskih cijevi”, rekao je admiral Stavridis.

U izvještaju je, nadalje, precizirano da ukoliko postoji potreba za transformacijom konflikata putem promjene loše vladavine u dobru vladavinu, EU i NATO trebaju potpuno novu vanjsku, razvojnu i sigurnosnu politiku koja se koncentrira na prevenciju konflikta. U takvom konceptu vojna sila bi postala zadnje sredstvo odgovora.

“Globalni uspjeh u ovom turbulentnom stoljeću će zavisiti od naše kolektivne sposobnosti da budemo poput Wikipedije – sa svim znanjem i iskustvom, pristupom uvezanom globalnom setu aktera i kreativnom primjenom resursa”, sumirao je admiral James Stavridis.