Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
11.5.2010 16:23
NATO parlamentarci prisustvuju otvaranju Pregledne konferencije za Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT) 2010. u Njujorku

Budućnost svjetskog režima o neširenju nuklearnog oružja u mnogome zavisi od ishoda Pregledne konferencije NPT-a koja se održava u Njujorku u periodu od 3. do 28. maja. Delegacija od deset članova Komiteta za nauku i tehnologiju Parlamentarne skupštine NATO-a, koju predvode predsjedavajući Michael Mates (Velika Britanija) i zamjenik predsjedavajućeg senator Pierre Claude Nolin (Kanada), učestvovala je na otvaranju Konferencije.

Očekuje se da se na sastancima pažnja posveti ključnim izazovima sa kojima se suočava NPT, uključujući jačanje međunarodnog sistema zaštite kako bi se ograničilo širenje nuklearnog oružja, dodatne korake na smanjenju postojećih nuklearnih arsenala, slučajeve nepoštivanja odredaba, poput iranskog nuklearnog programa, te promociju zone bez nuklearnog oružja na Bliskom istoku. Delegacija Parlamentarne skupštine NATO-a imala je priliku čuti obraćanja generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amana, državnog sekretara SAD-a Hillary Clinton, iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i drugih uglednih međunarodnih lidera.

Moguće je da se na ovogodišnjoj konferenciji neće ponoviti neuspjeh sa prošle Pregledne konferencije iz 2005. godine, uglavnom zbog napretka u oblasti nuklearnog razoružanja, tj. zaključivanja novog Ugovora START i objavljivanja novog Pregleda nuklearne pozicije SAD-a. Međutim, duboka neslaganja su i dalje prisutna među nekim zemljama iz Pokreta nesvrstanih koje se protive uvođenju nametljivijih mjera međunarodne verifikacije i zvaničnoj nuklearnoj politici SAD-a koje optužuju za presporo razoružanje. Ostaje da se vidi da li će se pronaći kompromis između članica NPT-a prije završetka Pregledne konferencije.

Delegacija je saslušala i brifing o sigurnosnim pitanjima u Njujorku, s naglaskom na nedavni pokušaj terorističkog bombaškog napada na Times Squareu, te posjetila Sjedište Savezničke komande NATO-a za transformaciju u Norfolku kako bi razgovarali o transformaciji Saveza. Grupa je, također, saslušala i izlaganje eksperata iz Vašingtona o prijetnji bioterorizma tokom okruglog stola u organizaciji vodeće biotech kompanije iz SAD-a Emergent Bio Solutions.