Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
23.4.2010 17:06
Zvaničnici Azerbejdžana upozoravaju na rizik od rata za Nagorno-Karabakh

Četrnaest parlamentaraca iz osam zemalja članica NATO-a boravilo je u posjeti Azerbejdžanu u periodu od 12. do 14. aprila kako bi saznali više o nedavnom razvoju događaju u ovoj zemlji i regionu.

Pitanje Nagorno-Karabakha je dominiralo tokom sastanaka i delegacija je informirana o tome da je situacija i dalje opasna i da nastavak sukoba uveliko povećava rizik od rata. Domaći zvaničnici su upozorili da je jedina alternativa Azerbejdžana za rješenja pitanja Nagorno-Karabakha upotreba vojne sile, jer su, prema njihovim riječima, svi drugi načini za mirno rješavanje ovog pitanja već ispitani.

Zvaničnici su naglasili da je Azerbejdžan zainteresiran za daljnje razvijanje odnosa sa NATO-om. Nezavisni posmatrači su, također, predložili i da zemlja treba napraviti ravnotežu između svoje vanjske i sigurnosne politike, s jedne, i onih u susjenoj Rusiji i Iranu, s druge strane. Delegacija je, također, mogla konstatirati da ekonomija Azerbejdžana ima velike koristi od nafte i plina, što utječe na impresivno poboljšanje infrastrukture ove zemlje, posebno u Bakuu. 

Ovu delegaciju Parlamentarne skupštine NATO-a je predvodio predsjedavajući Podkomiteta o NATO partnerstvu Komiteta za politička pitanja Rainer Stinner (predstavnik u njemačkom Bundestagu), a sastala se sa delegacijom Azerbejdžana pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a, vodećim članovima komiteta Milli Mejlisa za vanjske poslove i odbranu, kao i sa više visokih vladinih zvaničnika, uključujući i ministre vanjskih poslova i odbrane. Delegacija se sastala i sa predstavnicima OSCE-a u Bakuu, kao i nezavisnim domaćim ekspertima. Posjeta je zaključena obilaskom azerbejdžanskog bataljona za očuvanje mira.