Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
23.4.2010 16:58
Ministri zemalja članica NATO-a pokrenuli afganistansku prvu politiku

Sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, održan u Talinu 22. i 23. aprila, obilježio je pokretanje afganistanske prve politike čiji je cilj jačanje podrške NATO-a i ISAF-a ekonomiji Afganistana.

Ova politika, koja predstavlja presedan u historiji operacija NATO-a, ima za cilj pružanje pomoći u nabavci domaće robe i usluga putem pojednostavljenih tenderskih procedura i procedura ugovaranja u Afganistanu. To će omogućiti kvalificiranim i certificiranim firmama iz Afganistana da se prve natječu za ugovore sa NATO-om i ISAF-om.

Trošenje u Afganistanu umjesto na Afganistan je glavna poruka afganistanske prve politike NATO-a: to ne zahtijeva povećana finansijska sredstva, već predstavlja preorjentaciju zajedničkih reursa NATO-a i ISAF-a prema privatnom sektoru u Afganistanu.

Ova politika predstavlja dugoročnu investiciju u Afganistan”, rekao je ambasador Dirk Brengelmann, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja. “Današnji početak omogućava nam da započnemo sa certificiranjem onih afganistanskih kompanija sa kojima ćemo početi poslovati.”

Iako će trebati vremena da se politika proširi na ekonomiju, očekuju se značajni efekti od stvaranja radnih mjesta, povećane izgradnje kapaciteta za profesije, razvoja infrastrukture, te pomoći bankarskim i finansijskim sistemima Afganistana. “Naša dvogodišnja studija pokazuje da bi povećanje lokalne nabavke za 10% dovelo do rasta BDP-a za najmanje 5%”, rekao je ambasador Brengelmann.