Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
23.4.2010 16:56
NATO usaglasio mapu puta za tranziciju ka vodstvu od strane Afganistanaca

Dana 23. aprila, NATO i ministri vanjskih poslova zemalja učesnica u ISAF-u su usaglasili zajednički pristup u cilju pomoći vlastima Afganistana kako bi preuzeli više odgovornosti za vlastite poslove, počevši od 2010. godini. Proces tranzicije će omogućiti Vladi Afganistana da postepeno preuzima suverenitet, uz nastavak podrške NATO-a i ISAF-a. Za ovaj proces ne postoji neki rok, već kako uvjeti budu dozvoljavali. Mora biti održiv i ireverzibilan.

Kriteriji za donošenje odluke o tranziciji će biti predmet procjene u sklopu sva tri stuba Nacionalne razvojne strategije Afganistana: sigurnosti, upravljanja i razvoja. Ministri su naglasili nastavak dugoročne posvećenosti NATO-a Afganistanu.

Također nam treba biti jasno šta tranzicija znači a šta ne”, rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen. “Tranzicija znači da vlasti Afganistana preuzmu vodstvo, a da mi imamo ulogu podrške. Ali to ne znači da žurimo da odemo.

Ova odluka slijedi nakon opsežnih razgovora sa vlastima Afganistana. Sada će zvaničnici NATO-a i ISAF-a blisko sarađivati sa svojim kolegama iz Afganistana i međunarodne zajednice u Kabulu kako bi se izradio koncept koji će usvojiti Vlada Afganistana i međunarodna zajednica tokom konferencije u Kabulu ovog ljeta. Cilj je pokrenuti proces prije održavanja NATO samita u Lisabonu u novembru.

Sastanku su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Afganistana Zalmay Rasoul, visoki vojni predstavnik NATO-a u Afganistanu Mark Sedwill, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a Staffan de Mistura, predstavnik Evropske unije, predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a admiral Giampaolo Di Paola i vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a admiral James Stavridis. Komandant ISAF-a general Stanley McChrystal učestvovao je u radu putem video telekonferencijske veze.