Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
26.4.2010 16:53
Generalni sekretar poziva na veću sinergiju između NATO-a i EU u obuci policije

Generalni sekretar NATO-a gospodin Anders Fogh Rasmussen učestvovao je u ponedjeljak, 26. aprila 2010. godine, na sjednici Vijeća EU za vanjske poslove.

Tokom sjednice posvećene Afganistanu, kojom je predsjedavala visoka predstavnica EU barunica Catherine Ashton, i uz učešće ministara vanjskih poslova i odbrane, generalni sekretar je predstavio svoja viđenja saradnje između NATO-a i EU na terenu u Afganistanu. Naglasio je značaj nastojanja obje organizacije na osiguranju napretka u razvoju svih elemenata sigurnosnih institucija Afganistana.

Konkretno u vezi sa obukom policije, gospodin Rasmussen je pozvao na veću sinergiju i djelotvorniju podjelu poslova, veće usklađivanje konkretnih projekata na obuci policije, uključujući i veće korištenje regionalnih centara za obuku policije, kao i jaču podršku afganistanskoj nacionalnoj civilnoj policiji.

Generalni sekretar je rekao da će, generalno gledano, veći doprinos EU u obuci policije pomoći Savezu da ispuni ambiciozne ciljeve Misije NATO-a za obuku u Afganistanu. To bi međunarodnu zajednicu približilo konačnom cilju – stvaranju sposobnosti Afganistana da osigura svoju vlastitu sigurnost.