Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
25.5.2010 16:40
Nacionalni direktori za naoružanje fokusiraju se na potrebe za ključnim sposobnostima

Nacionalni direktori za naoružanje iz 28 zemalja članica NATO-a sastaju se na polugodišnjoj Konferenciji nacionalnih direktora za naoružanje (CNAD) u Sjedištu Saveza u Briselu 29. i 30. aprila.

CNAD se fokusira na poboljšanje u razvoju ključnih sposobnosti u cilju suočavanja sa sigurnosnim prijetnjama 21. stoljeća. Razmatrat će bolje načine za podršku operacijama i misijama NATO-a u Afganistanu, na Balkanu, Sredozemlju i Afričkom rogu. Radi se na transformaciji struktura i procedura CNAD-a u kontekstu novog Strateškog koncepta Saveza i tekućih reformskih aktivnosti u okviru Sjedišta NATO-a.

Ključne teme

CNAD će istražiti mogućnosti trenutnih i budućih multinacionalnih projekata u smislu podrške operacijama Saveza, s posebnim osvrtom na utjecaj ekonomske krize na budžet.

Nadalje, tokom konferencije će se razmatrati doprinos različitih govornika u vezi sa podrškom CNAD-a operacijama i misijama NATO-a o sljedećim temama: snage za specijalne operacije, program rada za odbranu od terorizma, borba protiv improviziranih eksplozivnih naprava i transatlantska saradnja u oblasti namjenske industrije.

Konačno, direktori za naoružanje će razmotriti izvještaje u kojima se navodi napredak učinjen u oblasti protivraketne odbrane i razvoja savezničke sposobnosti za kopneno nadgledanje. Također će uzeti u obzir i izvještaj o dugoročnim potrebama Saveza za sposobnostima.