Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
19.4.2010 16:46
Ministri vanjskih poslova razgovarat će u Talinu o Afganistanu i budućnosti NATO-a

Dana 19. aprila, generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen predstavio je program neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, koji će se održati u Talinu, Estonija 22. i 23. aprila. Kao prioritete, naglasio je operaciju pod vodstvom NATO-a u Afganistanu, razgovore o novom Strateškom konceptu Saveza, nuklearnim pitanjima, protivraketnoj odbrani, kao i reformi i širenju NATO-a.

Jasan okvir za tranziciju prema vodstvu od strane Afganistanaca

U vezi sa Afganistanom, generalni sekretar je podsjetio da je cilj 46 zemalja koje daju doprinos u Međunarodnim snagama za pomoć sigurnosti (ISAF) pod vodstvom NATO-a ići ka tranziciji prema vodstvu od strane Afganistanaca – procesu do kojeg će doći nakon što se ispune jasni politički i vojni uvjeti, uz ključnu ulogu Afganistanaca.

“U Talinu ćemo poduzeti naredni korak tako što ćemo se dogovoriti oko principa i okvira za donošenje odluke o tranziciji”, rekao je.

Generalni sekretar je također najavio da u operaciji ISAF-a još uvijek nedostaje oko 450 ljudi za obuku vojske i policije, te je rekao da će podstaći ministre vanjskih poslova da vide šta mogu učiniti da stave ove resurse na raspolaganje.

U razgovorima o Afganistanu će učestvovati ministri vanjskih poslova iz 46 zemalja koje daju svoj doprinos u ISAF-u, ministar vanjskih poslova Afganistana, kao i predstavnici Evropske unije i Misije Ujedinjenih naroda u Afganistanu (UNAMA).

Bavljenje ključnim aspektima budućnosti NATO-a

Još jedna važna tačka na dnevnom redu sastanka će biti proces koji se tiče novog Strateškog koncepta. Ministri zemalja članica NATO-a će biti upoznati sa radom Grupe eksperata i razgovarat će o daljnjim aktivnostima uoči Samita u Lisabonu u novembru, gdje će Savez odobriti svoj novi Strateški koncept.

Ministri će se, također, baviti i nuklearnom politikom NATO-a. To će biti pravovremena diskusija u smislu važnih koraka koji su nedavno poduzeti o nuklearnim pitanjima, konkretno novi START sporazum između SAD-a i Rusije, novi pregled nuklearne pozicije SAD-a i Vašingtonski samit o osiguranju nuklearnog materijala.

“U Talinu se neće donijeti nikakva odluka o nuklearnoj politici NATO-a” rekao je generalni sekretar, “ali mislim da su principi razgovora u NATO-u već jasni: prvo, da nijedna članica Saveza neće donositi jednostrane odluke; drugo, da dok god postoji nuklearno oružje u svijetu, NATO-u će biti potrebno nuklearno odvraćanje.”

Pored nuklearne politike NATO-a, ministri će razgovarati i o protivraketnoj odbrani kao gradivnom bloku za Samit u Lisabonu.

Reforma NATO-a je također na dnevnom redu sastanka u Talinu, uključujući i prijedloge za reorganizacijom komandne strukture Saveza.  

Podrška ulasku Bosne i Hercegovine NATO-u: nije pitanje da li, već kada

Na kraju, u vezi sa aplikacijom Bosne i Hercegovine za Akcioni plan za članstvo, program NATO-a za podršku pojedinačnim državama koje žele da uđu u Savez, gospodin Fogh Rasmussen je rekao: “Nije pitanje da li, već kada. O tome će ministri razgovarati u Talinu.”

“Mjesto i budućnost Bosne i Hercegovine je u evroatlantskim strukturama”, dodao je.