Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
20.4.2010 16:43
Radionica EAPC-a o uklanjanju eksplozivnih ostataka iz rata, uz fokus na kasetnu municiju

Zaostaci iz rata mogu ugroziti napore na rekonstrukciji civilne infrastrukture više godina nakon sukoba. Veoma često velika područja potrebna za civilne svrhe ostaju pokrivena neeksplodiranim kasetnim bombama i drugim vrstama eksplozivnih ostataka iz rata kao rezultat nekadašnjih vojnih aktivnosti. Takve skrivene opasnosti predstavljaju rizik za sve one koji žive i rade na takvoj zemlji. Ta sredstva mogu ubiti i raniti, čime predstavljaju veliki izazov postkonfliktnom razvoju i sigurnosti za ljude.

Nažalost, uspješne tehnike i tehnologije uklanjanja potrebne kako bi ta područja postala ponovo sigurna mogu biti skupe i često zahtijevaju visok nivo stručnosti. Kao posljedica, mnoge države traže pomoć u čišćenju područja kontaminiranih eksplozivnim ostacima iz rata zbog posebnih zahtjeva povezanih sa ovim teškim i izuzetno opasnim procesom.

Pored toga, procijenjeno je da broj kasetne municije trenutno uskladištene u 85 zemalja širom svijeta dostiže nekoliko milijardi. Kako municija stari, često postaje neupotrebljiva i, na kraju, nestabilna. Eksplozije u skladištima zastarjele municije dešavaju se prečesto u regionima širom svijeta, uključujući i evroatlantsko područje. Demilitarizacija zahtijeva posebnu stručnost i tehnologiju, a municija sa kasetnim punjenjem predstavlja poseban izazov. 

Ti incidenti nanose štetu civilnim naseljima, često uzrokujući veliki broj žrtava, uništavajući infrastrukturu, te zagađujući okolnu zemlju potencijalno fatalnim neeksplodiranim ubojnim sredstvima koja mogu ostati skrivena i predstavljati opasnost godinama. Od izuzetnog je značaja da se zemlje koje skladište kasetnu municiju pobrinu da se te zalihe čuvaju na siguran način i da te zemlje imaju na raspolaganju kapacitet i sredstva za utvrđivanje i demilitarizaciju svih zaliha koje se smatraju neupotrebljivim. Kao što je slučaj i sa procesom čišćenja od mina, aktivnosti na demilitarizaciji su često složene i skupe.

Svrha ove radionice je osigurati forum unutar kojeg se mogu istražiti načini za rješavanje ovih praktičnih izazova. Radionica će okupiti grupu profesionalaca sa ogromnim iskustvom, iz državnih vlada, međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija koji posjeduju stručnost vezano za projekte uklanjanja i demilitarizacije. Tokom radionice, učesnici će biti upoznati sa glavnim pitanjima bitnim za ove praktične procese. Također će biti prilike za posmatranje praktične demonstracije tehnika i opreme za čišćenje, što je organizirano u saradnji sa Ministarstvom odbrane Kraljevine Belgije, koje se saglasilo da ugosti učesnike u obližnjoj vojnoj bazi u ovu svrhu.

Putem razmjene iskustava, informacija i razgovora o najboljim praksama, cilj Radionice o čišćenju eksplozivnih ostataka iz rata s fokusom na kasetnu municiju je da otvori nove linije komunikacije čime bi se mogle razviti nove mogućnosti za pomoć vezano za uklanjanje i demilitarizaciju kasetne municije.