Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
21.4.2010 16:41
Međunarodni pomorski biro pohvaljuje mornarice za smanjenje piratstva u Adenskom zaljevu

Prema izvještaju kojeg je 21. aprila objavio Međunarodni pomorski biro, zahvaljujući stalnim međunarodnim naporima poput operacije NATO-a protiv piratstva Okeanski štit (Ocean Shield), napadi pirata širom svijeta su se smanjili za 34% u prvom kvartalu 2010. godinu u odnosu na period od prije godinu dana.

Biro je konstatirao značajan pad napada u Adenskom zaljevu duž obala Somalije gdje patroliraju brodovi NATO-a i drugi brodovi. Samo u tom području, zabilježeno je 17 incidenata u prva tri mjeseca 2010. godine u poređenju sa 41 u istom periodu prošle godine.

Usprkos smanjenom broju napada, somalski pirati su proširili svoje napade izvan Adenskog zaljeva na obale Kenije, Tanzanije, Sejšela, Madagaskara i Omana. Somalski pirati su izveli 35 od do sada zabilježenih 67 otmica u 2010. godini.

NATO je poslao pet brodova u Adenski zaljev u martu 2009. godine kao dio svoje misije borbe protiv pirata, operacije Saveznički zaštitnik (Allied Protector). U augustu 2009. godine, Savez je odobrio novu misiju, operaciju Ocean Shield, kojom se nudi dodatna pomoć državama u ovom području u razvoju njihovih vlastitih kapaciteta za borbu protiv aktivnosti pirata ukoliko zatraže istu.