Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
22.4.2010 16:38
Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a vode razgovore o novom Strateškom konceptu

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a razgovarali su danas u Talinu o načinima za moderniziranje organizacije i o novom Strateškom konceptu, dokumentu koji će oblikovati i voditi Savez u narednoj deceniji.   

Ministri su se složili da novi koncept mora potvrditi suštinske i trajne temelje NATO-a: političku vezu između Evrope i Sjeverne Amerike, te obavezu da odbrane jedni druge u slučaju napada.   

Također su se složili da novi koncept treba uskladiti sa današnjim praksama, s obzirom na to da je NATO trenutno angažiran u područjima koja nisu predviđena u Konceptu iz 1999. godine, od Afganistana do odbrane od kompjuterskog kriminala. A novi Strateški koncept treba i pokazati put za buduće uloge, misije, sposobnosti i partnerstva.  

Grupa eksperata, pod vodstvom Madeleine Albright, će u maju prezentirati izvještaj generalnom sekretaru Andersu Foghu Rasmussenu koji će inicirati diskusije između država.

Šefovi država i vlada zemalja članica NATO-a će postići saglasnost oko novog koncepta u novembru tokom Samita u Lisabonu.

Ministri vanjskih poslova su razgovarali u glavnom gradu Estonije i o tome kako na sveobuhvatan način modernizirati NATO. Generalni sekretar je predstavio brojne ideje ministrima za preduzimanje dubokih reformi i njegov plan reforme je dobio snažnu podršku.

Tokom večere, ministri će se fokusirati na nuklearna pitanja i protivraketnu odbranu.

NATO će razgovarati o zauzimanju nuklearne pozicije u vezi sa Strateškim konceptom.

Prema riječima generalnog sekretara, u svijetu u kojem postoji nuklearno oružje NATO-u je potrebno kredibilno, efikasno i na siguran način vođeno odvraćanje. Bez obzira na to, Savez također mora učiniti sve što može da pruži podršku kontroli naoružanja, razoružanju i neširenju oružja.

Ministri će razmotriti pitanja koja se tiču protivraketne odbrane, uključujući troškove, komandu i kontrolu, kao i način za uključivanje Rusije u ovo pitanje “za dobrobit evropske sigurnosti i njenog političkog jedinstva”, kako je rekao generalni sekretar.

Na Samitu u Lisabonu u novembru članice NATO-a će odlučiti o tome da li će protivraketna odbrana Saveza postati dio misije NATO-a.