Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
22.4.2010 16:35
Solidarnost ključna za uspjeh NATO-a, kaže generalni sekretar

Dana 22. aprila, generalni sekretar Anders Fogh Rasmussen održao je uvodni govor na forumu u hotelu Nordic u Talinu. Govor pod naslovom “O solidarnosti Saveza u 21. stoljeću” održan je neposredno prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u Talinu. U prošlosti, rekao je, solidarnost je omogućila da NATO prevlada tokom hladnog rata i obnovi stabilnost na Balkanu, a i dalje predstavlja ključnu značajku Saveza danas.

Generalni sekretar je naveo tri načina na koje članice Saveza pokazuju solidarnost. Prvi primjer je njihova “nepokolebljiva obavezanost na odbranu teritorije”. Ali da bi se postigao uspjeh u odbrani naših teritorija i stanovništva, rekao je da su Savezu potrebne brojne stvari, uključujući i “pravu vrstu vojnih sposobnosti”, vidljivo prisustvo NATO-a na cijeloj teritoriji Saveza, te “vjerodostojno nuklearno odvraćanje”.  

“U današnje doba, prijetnje mogu nastati daleko od naših granica a da ipak imaju potencijal da utječu na nas”, rekao je generalni sekretar, prelazeći na sljedeći primjer. “Odgovor na te prijetnje koje su daleko od naših granica je druga oblast gdje NATO pokazuje solidarnost danas. A nigdje nije taj snažan, zajednički osjećaj postojanja svrhe više vidljiv nego u Afganistanu”.

“Svaka članica Saveza, kao i mnoge partnerske zemlje, aktivno doprinose našoj misiji koja ima mandat od strane UN-a”, rekao je. Međutim, potrebno je više resursa za obuku afganistanskih vojnika i policije tako da Afganistanci mogu postepeno preuzimati odgovornost za sigurnost svoje zemlje.

Treći primjer u kojem članice Saveza pokazuju solidarnost je kroz zajedničko finansiranje i kolektivna rješenja, rekao je gospodin Rasmussen, ali to je oblast gdje se “može i više uraditi”.

Povećano zajedničko finansiranje bi moglo omogućiti članicama Saveza koje imaju snage ili opremu da učestvuju u operaciji čak i u slučaju nedostatka novca za prebacivanje tih resursa u zonu operacija, rekao je. To bi, također, moglo pružiti mogućnost nekim članicama Saveza da ne učestvuju u misiji, a omogućiti manjim članicama Saveza da nabave i upravljaju vojnim sposobnostima koje su preskupe za samostalno nabavljanje.

Sumirajući izlaganje, generalni sekretar je naglasio značaj novog Strateškog koncepta NATO-a, koji će – nakon što ga članice Saveza odobre u novembru – rukovoditi budućim angažmanima NATO-a i koji bi trebao omogućiti bolje suočavanje sa novim izazovima.