Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
23.4.2010 16:30
Ministri razgovarali o nuklearnoj politici NATO-a i mogućnostima za protivraketnu odbranu

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a razgovarali su u Talinu o nuklearnoj poziciji Saveza, vezano za novi Strateški koncept, kao i o pitanjima koja se tiču protivraketne odbrane.   

Ministri su se saglasili da je nuklearno pitanje važno u vezi sa radom NATO-a na Strateškom konceptu, te da je Savez i dalje, kao i obično, čvrsto opredijeljen da očuva sigurnost svojih članica, ali uz najniži mogući nivo nuklearnog oružja.

Naglasili su da je dijeljenje tereta za nuklearnu politiku NATO-a i dalje ključno i da će se odluke o nuklearnoj politici NATO-a donositi zajednički. Jedinstvo NATO-a će i dalje biti apsolutno čvrsto.

Ministri zemalja članica Saveza istakli su da NATO mora nastaviti održavati ravnotežu između kredibilnog odvraćanja i podrške kontroli naoružanja, razoružanja i neširenja oružja.

Prema riječima generalnog sekretara, u svijetu u kojem postoji nuklearno oružje "NATO-u je potrebno kredibilno, efikasno i na siguran način vođeno odvraćanje. Bez obzira na to, Savez također mora učiniti sve što može da pruži podršku kontroli naoružanja, razoružanju i neširenju oružja". Ministri vanjskih poslova su izjavili da protivraketna odbrana, iako ne zamjenjuje odvraćanje, može predstavljati dopunu.

Predstavnici zemalja članica Saveza razmatrali su tokom razgovora za večerom pitanja koja se tiču protivraketne odbrane, uključujući troškove, komandu i kontrolu, kao i način za uključivanje Rusije u ovo pitanje “za dobrobit evropske sigurnosti i njenog političkog jedinstva”, kako je rekao generalni sekretar.

Na Samitu u Lisabonu u novembru, članice NATO-a će odlučiti o tome da li će protivraketna odbrana Saveza postati dio misije NATO-a.