Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
13.4.2010 12:08
Tijelo NATO-a teži ka poboljšanju senzorskih podataka za vojne operacije

Dana 12. i 13. aprila, NATO organizacija za istraživanje i tehnologiju je u Wachtbergu, Njemačka održala prvo od šest predavanja o multisenzorskoj fuziji – pristupu obrade signala iz različitog broja senzora kako bi se pružila bolja, kompletnija slika o okruženju.

Oružane snage koriste različite vrste informacija u operacijama planiranja i izvođenja aktivnosti, uključujući senzorske podatke na osnovu vida, zvuka i dodira. Ovi podaci često mogu biti od veće koristi za komandante i vojnike na terenu kada su pretvore u tačniji, kompletniji i pouzdaniji izvor informacija – čime se spašavaju životi putem donošenja boljih odluka.

Cilj ovog niza predavanja je pružiti uvod u moderne mreže distribuiranih senzora i savremene tehnologije praćenja i fuzije podataka. Vodeći stručnjaci će razgovarati o prednostima i nedostacima, te izvršiti pregled trenutne situacije.

Učesnici iz naučne i inžinjerske zajednice NATO-a će naučiti o naprednim aplikacijama u oblastima relevantnim za misiju NATO-a, poput tajnog nadgledanja, sistema za pomoć sigurnosti i produkata multisenzorske fuzije koji pružaju bolje slike situacije.

Još dva predavanja će se održati u Evropi (La Spezia i Porto) u aprilu, te dva u Sjevernoj Americi u maju (Reston i Halifax).