Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
13.4.2010 12:07
NATO program za nauku u potrazi za rješenjima za sigurnost hrane

U periodu 13.-15. aprila 2010. godine, NATO održava istraživačku radionicu na visokom nivou na temu “Pomaci u sigurnosti hrane u slučaju terorističkih prijetnji i prirodnih katastrofa” u Kairu, Egipat.

Pod vodstvom egipatskih i američkih naučnika, učesnici na ovom događaju će početi sa pregledom pilot studije NATO-a o sigurnosti hrane kao osnove za daljnje razgovore o razvijajućoj dinamici sigurnosti lanca ishrane. Učesnici će razgovarati o različitim mehanizmima za sprečavanje ili smanjenje namjerne kontaminacije zaliha hrane mikrobiološkim ili hemijskim supstancama, kao i o načinima smanjenja zdravstvenih i ekonomskih rizika po lanac zaliha hrane u slučaju terorističkog čina ili nenamjerne kontaminacije. 

Pozvani govornici će naglasiti značaj smanjenja osjetljivosti prehrambenih artikala, te istražiti nove tehnike i metode u proizvodnji sigurne hrane. Učesnici će istražiti nove pristupe očuvanja pored drugih mogućih rješenja, poput pakovanja uz provjeru neovlaštenog pristupa i identifikaciju putem radio frekvencija za logistiku, distribuciju i skladištenje.  Također će se razgovarati i o novonastajućim rizicima u vezi sa tehnologijom proizvodnje hrane. 

Četrdeset stručnjaka iz zemalja članica NATO-a, partnerskih zemalja i članica Mediteranskog dijaloga će učestvovati u radionici, koja će predstavljati forum za kritičnu procjenu sigurnosti hrane kao način za zaštitu od potencijalnih terorističkih napada. Cilj ovog događaja će biti i da se izradi strategija za smanjenje rizika za dostupnost hrane u slučaju terorističkog napada ili prirodne katastrofe, te da se utvrde pravci budućeg istraživanja i pristupa za bolju prevenciju i odgovor na terorizam u oblasti hrane. 

Govornici na ovom događaju će biti stručnjaci za sigurnost hrane iz Turske, Njemačke, Francuske, Španije, Rumunije, Srbije i Jordana. Prisutni će biti i predstavnici Svjetske zdravstene organizacije UN-a.

Radionica se finansira kroz program NATO-a Nauka za mir i sugrnost.