Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
14.4.2010 13:59
Snage NATO za odgovor izvode pomorsku vježbu

Velika flota ratnih brodova, podmornica i pomoćnih plovila iz Snaga NATO-a za odgovor (NRF) isplovila je 12. aprila iz luka širom Evrope kako bi učestvovala u glavnoj pomorskoj vježbi “Brilliant Mariner” u Sjevernom i Baltičkom moru.

Brodovi i podmornice će učestvovati u integracijskoj obuci koja će im omogućiti da odgovore na operacije ili krizne situacije bilo gdje u svijetu u slučaju potrebe. Ova vježba, koja će trajati do 22. aprila 2010. godine, će se izvoditi u vodama i zračnom prostoru sjeverne Evrope.

U pomorskoj vježbi učestvuje 6.500 vojnih osoba iz 10 zemalja članica NATO-a (Francuska kao voditelj vježbe, Belgija, Danska, Njemačka, Holandija, Norveška, Poljska, Španija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države), te iz jedne zemlje iz Partnerstva za mir (Švedska). U vježbi učestvuje 31 ratni brod (uključujući i jedan nosač aviona, fregate, tankeri i brodovi za protivminsko djelovanje), 4 podmornice i 28 letjelica. 

Pomorske snage su isplovile rano u ponedjeljak ujutro iz Wilhemshavna, Eckenforda i Cuxhavena u Njemačkoj. U sklopu vježbe, NATO grupa za protivminsko djelovanje, u čijem sastavu je desetak plovila, prošla je kroz kanal Kiel prema južnom Kattegatu kako bi izvršili operacije čišćenja od mina i uklanjanja ubojnih sredstava.    

Vježbu Brilliant Mariner koordinira osoblje Savezničke pomorske komande, smještene u Northwoodu, London. Snage za odgovor se suočavaju sa stvarnim scenariom u kojem su prikazani brojni izazovi za komandante na moru, uključujući asimetrične ili terorističke prijetnje, pomorske sigurnosne operacije i operacije embarga.

“Vježba Brilliant Mariner je prilika da se zaista iskušaju NATO snage”, rekao je admiral Sir Trevor Soar, komandant pomorskih snaga NATO-a. “Pored operativne obuke, bitan aspekt vježbe je obuka za humanitarnu pomoć koju će izvesti snage. To će osigurati da NATO snage, ako budu pozvane, mogu zaista nešto učiniti u kriznoj situaciji.”

Kontra admiral Jean-Louis Kerignard, komandant francuskih pomorskih snaga, će voditi vježbu sa komandujućeg broda, FS Mistrala, amfibijskog borbenog broda francuske Mornarice. “Kao komandant pomorske komponente tokom vježbe Brilliant Mariner, blisko ćemo sarađivati sa svim zemljama učesnicama kako bismo potvrdili našu spremnost za NRF15.”, rekao je.