Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
6.4.2010 16:24
Stažiranje u NATO-u otvara vrata za buduće profesionalce u oblasti mira i sigurnosti

Da li ste ikada željeli znati kako Savez funkcionira iznutra? Dana 6. aprila NATO je započeo sa primanjem aplikacija za stažiranje za 2011. godinu. Mladi diplomci i studenti istraživači iz širokog opsega akademskih disciplina se pozivaju da dostave svoje aplikacije do 4. juna 2010. godine.

Mogućnosti postoje u različitim oblastima, poput političkih nauka, međunarodnih odnosa, IT-a, medija, finansija i ljudskih resursa.

Martin Janku iz Češke Republike je stažirao u obavještajnoj jedinici NATO-a za terorističke prijetnje od decembra 2009. godine do marta 2010. godine. “Bio sam podstican da predstavim svoje ideje i preduzmem inicijativu”, rekao je. “Ono što sam zaista cijenio je bila prilika da zauzmem proaktivan pristup, novi pravac ili pokrenem novi istraživački projekat.” Također je imao priliku da učestvuje u vježbi upravljanja krizom.

Različite mogućnosti

Postoji širok opseg mogućih tematskih orijentacija: bivši studenti grafičkog dizajna, bibliotekarstva, žurnalizma, primjene zakona, aeronautike ili građevine također mogu imati jedinstvenu priliku da steknu međunarodno iskustvo u oblasti mira i sigurnosti. Poznavanje ruskog ili arapskog jezika je posebno dobrodošlo.

Ina Kranjčević, mlada Hrvatica koja je studirala engleski, španski i ekonomiju započela je stažiranje u Odjelu NATO-a za izvršni menadžment u martu. Svoju magistarsku tezu napisala je na Katholieke Universiteit Leuven u Belgiji o transatlantskim odnosima i proširenju NATO-a u periodu kada je njena zemlja bila na putu ka Savezu. 

“Definitivno mi je drago što sam ovdje”, rekla je. “Divno je raditi u ovakvom multikulturnom okruženju, razgovarati na više stranih jezika i biti u mogućnosti prisustvovati nekim bitnim sastancima.”

Iako Ina ima obavezu službe za hrvatsku Vladu još godinu i po zbog stipendije koju je dobila, njena dugoročna želja je raditi za međunarodnu organizaciju poput NATO-a. Njeno iskustvo stažiranja će joj zasigurno pomoći u ispunjenju cilja.