Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
7.4.2010 16:21
Komandant Misije NATO-a za obuku u Iraku u posjeti SHAPE-u

Komandant Misije NATO-a za obuku u Iraku, general pukovnik Michael D. Barbero boravio je u posjeti SHAPE-u u utorak, 6. aprila, u Monsu, Belgija.

 

General pukovnik Barbero, koji je na čelu Misije NATO-a za obuku u Iraku od oktobra 2009. godine, sastao se sa zamjenikom vrhovnog savezničkog komandanta za Evropu, generalom Sir Johnom McCollom kako bi razgovarali o trenutnom statusu i budućnosti Misije za obuku. Tokom sastanka se razgovaralo o potrebama za obukom izvan zemlje za iračke snage sigurnosti, kao i o obuci u zemlji za iračku saveznu policiju i iračke granične sigurnosne snage u 2011. godini.

 

Misija NATO-a za obuku u Iraku je uspostavljena 14. augusta 2004. godine na zahtjev privremene iračke vlade kako bi se pružila konkretna obuka, pomoć u opremi i tehnička pomoć iračkim snagama sigurnosti u cilju pomoći Iraku da razvije efikasan i trajan sigurnosni sektor, vođen na demokratski način. Trinaest država trenutno pruža doprinos sa svojim ljudstvom u Misiji NATO-a za obuku u Iraku, a 20 sa opremom, finansijama i omogućavanjem obuke u svojim zemljama.