Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
7.4.2010 16:16
Inauguralni sastanak Međuparlamentarnog vijeća između Gruzije i NATO-a održan u Tbilisiju

Međuparlamentarno vijeće između Gruzije i NATO-a Parlamentarne skupštine NATO-a je danas održalo svoj prvi sastanak u Tbilisiju. To je bila prilika da se iskoristi aktivno učešće Gruzije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i razgovara o širokom opsegu reformi koje se implementiraju u ovoj zemlji na njenom daljnjem putu ka NATO integracijama.
 

Zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine NATO-a Assen Agov (Bugarska) podsjetio je na odluku Skupštine iz novembra 2008. godine o formiranju Međuparlamentarnog vijeća između Gruzije i NATO-a kao parlamentarnog pandana Komisiji za Gruziju i NATO i jasnog izraza solidarnosti sa Gruzijom nakon sukoba iz augusta. Parlamentarna skupština NATO-a je blisko radila sa delegacijom Gruzije prilikom izrade okvira za sveobuhvatnu saradnju. Gospodin Agov je naglasio da Međuparlamentarno vijeće pruža dinamično, fleksibilno rješenje uz angažman rukovodstva Skupštine i delegacije Gruzije pri Parlamentarnoj skupštini, koje će osigurati smjernice i kontinuitet za tekući program aktivnosti Skupštine čiji je fokus na Gruziji.
 

Nakon formiranja Vijeća uslijedio je niz izjava i mjera koje je usvojila Parlamentarna skupština NATO-a odmah nakon sukoba iz augusta 2008. godine, naveo je gospodin Agov. Tadašnji predsjedavajući Skupštine José Lello (Portugal) posjetio je Tbilisi i područja pogođena sukobom već početkom septembra 2008. godine. Skupština je usvojila i deklaraciju tokom plenarnog zasjedanja održanog na godišnjem zasjedanju u Valenciji, Španija, u novembru 2008. godine, potvrđujući podršku Skupštine teritorijalnom integritetu Gruzije, uz poziv na punu implementaciju sporazuma o prekidu vatre i još jednom iskazujući podršku procesu Gruzije ka NATO integracijama.


Gospodin Agov je završio kazavši da Vijeće predstavlja važno sredstvo za podizanje ionako intenzivne saradnje između Parlamentarne skupštine NATO-a i Gruzije na sljedeći nivo i za pružanje pomoći Gruziji na putu ka punopravnom članstvu u Savezu.


Giorgi Kandelaki, voditelj gruzijske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a, također je nazvao Vijeće “važnom platformom za komunikaciju sa Parlamentarnom skupštinom NATO-a” i “sredstvo za informiranje NATO parlamentaraca o trenutnim izazovima sa kojima se suočava Gruzija”. Pozdravio je konstruktivne kritike Parlamentarne skupštine NATO-a kako Gruzija napreduje ka evroatlantskim integracijama.

Gospodin Kandelaki predstavio je nedavne korake koje su poduzele vlasti Gruzije na unapređenju demokratskih procesa u ovoj zemlji. Napori su posebno bili fokusirani na poboljšanje odnosa između vlasti i opozicije i zastupljenosti opozicije u državnim institucijama, te jačanje nezavisnosti sudstva i slobode i pluralizma medija. Gospodin Kandelaki naveo je da su lokalni izbori održani 30. maja od strane mnogih posmatrani kao važan test za demokratiju Gruzije i uvjerio delegaciju Parlamentarne skupštine NATO-a da su ih vlasti tretirale kao takve.


Zamjenik ministra odbrane Nodar Karshiladze predstavio je prioritete Gruzije vezano za odnose sa NATO-om, izjavljujući da se integracije u NATO nalaze na vrhu prioriteta vanjske politike i pitanja odbrane Gruzije. Prema njegovom viđenju, Komisija za NATO i Gruziju i Godišnji nacionalni program osigurali su “veoma efikasno sredstvo” za vođenje reformskog procesa i omogućavanje ocjene od strane Saveza o postignutom napretku. Gruzija je završila nacrt svog Godišnjeg nacionalnog programa za 2010. godinu, a također i znatno povećava svoje vojno prisustvo u Afganistanu.


Gospodin Karshiladze zaključio je rekavši da uporedo sa prepoznavanjem preostalih obaveza i nedostataka od strane Gruzije, vlast je pozitivna vezano za postizanje svog cilja jakih i na odgovarajući način opremljenih oružanih snaga interoperabilnih sa NATO-om i pod civilnom demokratskom kontrolom.


Sastanak Vijeća u Tbilisiju održava se uporedo sa posjetom delegacije Podkomiteta Parlamentarne skupštine NATO-a o demokratskom upravljanju, koju predvodi zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Hendrik Jan Ormel (Holandija).