Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
8.4.2010 16:12
NATO snage za odgovor izvode pomorsku vježbu

NATO snage za odgovor (NRF) će izvesti vježbu Brilliant Mariner u periodu od 12. do 22. aprila u Sjevernom i Baltičkom moru kako bi osigurale punu spremnost za potreban odgovor u operacijama i kriznim situacijama širom svijeta.

U pomorskoj vježbi će učestvovati 6.500 vojnih osoba iz 11 zemalja članica NATO-a, uključujući Francusku kao voditelja vježbe, Belgiju, Dansku, Estoniju, Njemačku, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Španiju, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države, te iz jedne zemlje iz Partnerstva za mir, Švedske. U vježbi će učestvovati 40 ratnih brodova, uključujući i jedan nosač aviona, fregate, tankeri i brod za protivminsko djelovanje, kao i 4 podmornice i 30 letjelica.  

Vježbu Brilliant Mariner koordinira osoblje Savezničke pomorske komande, Northwood, London, uz prikaz stvarnih scenarija i brojnih izazova za komandante na moru, uključujući asimetrične prijetnje, pomorske sigurnosne operacije, operacije embarga i terorističke incidente.

Admiral Sir Trevor Soar, komandant pomorskih snaga NATO-a, rekao je da je vježba “prilika da se zaista iskušaju NATO snage. Pored operativne obuke, bitan aspekt vježbe je obuka za humanitarnu pomoć koju će izvesti snage. To će osigurati da NATO snage, ako budu pozvane, mogu zaista nešto učiniti u kriznoj situaciji.”

Kontra admiral Jean-Louis Kerignard, komandant francuskih pomorskih snaga, će voditi vježbu sa komandujućeg broda FS Mistrala, amfibijskog borbenog broda francuske Mornarice. “Kao komandant pomorske komponente tokom vježbe Brilliant Mariner, blisko ćemo sarađivati sa svim zemljama učesnicama kako bismo potvrdili našu spremnost za NRF15. Scenarij na kojem ćemo raditi pruža mornaričkim jedinicama veliku priliku za djelotvornu obuku u cilju prevazilaženja prijetnji za koje imamo odgovornost zajedničkog suočavanja”, rekao je Kerignard.