Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
8.4.2010 16:09
Fokus godišnjeg događaja Asocijacije Atlantskog sporazuma na minimiziranju sukoba oko prirodnih resursa

Dana 8. aprila, Asocijacija Atlantskog sporazuma će održati svoju godišnju proljetnu konferenciju u Torontu, čiji će domaćin biti Atlantsko vijeće Kanade. Na događaju pod nazivom “Minimiziranje sukoba u utrci za prirodne resurse: osiguranje ekonomske stabilnosti u 21. vijeku” će se razgovarati o sigurnosti u oblasti energetike, značaju minerala, te identificiranju globalnih potreba za resursima i sigurnosnim pitanjima.

U uvodnom obraćanju fokus će biti i na novim izazovima sa kojima se suočava kanadska Mornarica, a tokom završnog dijela događaja pažnja će se obratiti na implikacije novog Strateškog koncepta NATO-a – dokumenta koji će, kada ga odobre članice Saveza, usmjeriti buduće aktivnosti Saveza.

Asocijacija Atlantskog sporazuma funkcionira kroz diskusiju i političke kanale kako bi se podržale vrijednosti utvrđene Sjevernoatlantskim sporazumom: sloboda, mir, sigurnost i vladavina prava. Ona djeluje kao forum za debatu gdje članice asocijacija mogu realizirati zajedničke interese i demokratske ciljeve u stalno mijenjajućem sigurnosnom okruženju 21. vijeka.