Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
SIRIJA
16.2.2010 5:23
Sirijska Arapska Republika

Sirijska Arapska Republika

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Amanu, Jordan.

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH:

Obična putna isprava

DA

Viza se izdaje u Beogradu ili na ulasku u zemlju

Obična biometrijska putna isprava DA

Viza se izdaje u Beogradu

Službena biometrijska putna isprava DA

Viza se izdaje u Beogradu

Diplomatska biometrijska putna isprava DA

Viza se izdaje u Beogradu

Državljanima Sirijske Arapske Republike prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Bosne i Hercegovine potrebna je viza. Viza se izdaje u Amanu, Jordan.

Savjet za putovanje: Postoje posebni sigurnosni rizici za putovanje u Sirijsku Arapsku Republiku. Prije putovanja  potrebno je osigurati tačne informacije o stanju u pojedinim dijelovima zemlje. U svjetlu složene unutrašnje političke situacije u Siriji, kao i posljednjih dešavanja u Izraelu i Palestini koja imaju sigurnosni odjek i u Siriji, državljanima Bosne i Hercegovine preporučuje se izbjegavanje putovanja.
 
Državljani Bosne i Hercegovine koji se trenutno nalaze u ovoj zemlji, u slučaju potrebe, mogu se obratiti Ambasadi Bosne i Hercegovine u Amanu, putem e-mail adrese:    amman@bhembassyjo.com ili putem telefona, na broj: 00962 6 585 6921; 00962 6 585 6924 i dežurni mob: 00962 79 633 4850 (izvan radnog vremena).
 
Također, moguće je obratiti se Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine putem broja telefona: +387 33 281 234.

Sigurnosni uvjeti: Veoma složeni. Postoje posebni sigurnosni rizici za putovanje u Sirijsku Arapsku Republiku.
 
Ambasada Bosne i Hercegovine u Ammanu koja na nerizedentnoj osnovi pokriva Siriju ne preporučuje državljanima Bosne i Hercegovine putovanje u Siriju. Sirija graniči sa Izraelom i Palestinom i u njoj živi veliki broj palestinskih izbjeglica. Zbog višegodišnjeg građanskog rata, koji nije još završen, Sirija ni do sada nije bila sigurna za putovanje. Trenutno je sigurnosna situacija još gora i nestabilnija i već je došlo do niza oružanih incidenata između sirijske i izraelske vojske, a 01.04.2024. Izrael je granatirao i iranski konzulat u Damasku. Pošto sadašnju vlast u Siriji podržavaju Rusija i Iran, a koji nisu na strani Izraela u ratu u Gazi, sasvim je izvjesno da se ovaj iransko-izraelsko-palestinski sukob može lako proširiti na Siriju kao jedno od mogućih velikih kriznih žarišta.

Opća napomena: Odluka o putovanju u inostranstvo je lična odgovornost svakog pojedinca. Preporuke za putovanja, kao i upozorenja za putovanja u inostranstvo, objavljena na web stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH su savjetodavnog karaktera. MVP BiH ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane bh. državljanima prilikom putovanja u inostranstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti i uvjeta putovanja, državljanima BiH, preporučuje se da prije putovanja kontaktiraju diplomatsko-konzularno predstavništvo države odredišta.
 

Sanitarni uvjeti: Složeni.

Kazne za droge: Visoke novčane i zatvorske kazne

Posebna napomena putnicima:

Putnici sa ulaznim pečatom države Izrael ili bilo kakvim dokazom o posjeti Izraelu ne mogu računati na dobivanje ulazne vize u Arapsku Republiku Siriju.

Zabranjeno je fotografiranje javnih objekata izvan turističkih zona, vojnih lica, policajaca i žena. Fotografiranje je dozvoljeno u okviru turističkih zona i objekata, a za sve druge vrste snimanja i fotografiranja potrebna je najava prilikom apliciranja za ulaznu vizu. Bez dozvole nadležnih institucija takva fotografiranja i snimanja su strogo zabranjena.

Novinari prilikom apliciranja za ulaznu vizu moraju navesti svoje zanimanje.

Pozivni broj: 00963