Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
KATAR
9.2.2012 14:29
Država KATAR

Država KATAR

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Dohi, Katar.

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH (Viza se izdaje u Sarajevu):

Obična putna isprava DA
Obična biometrijska putna isprava DA
Službena biometrijska putna isprava DA  
Diplomatska biometrijska putna isprava DA  

Državljani Katara izuzimaju se od obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine u trajanju do 90 dana u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska.
Državljanima Bosne i Hercegovine od 12.12.2019. godine omogučeno je da, na ulasku u zemlju dobiju besplatnu turističku vizu na period od 30 dana (u formi ulaznog pečata graničnog prelaza sa datumom ulaska), uz mogučnost besplatnog produženja dodatnih 30 dana, pod uslovom da putnik posjeduje pasoš validan najmanje šest mjeseci i povratnu avio-kartu.

„U periodu održavanja Svjetskog prvenstva u fudbalu – Qatar FIFA 2022, tačnije u periodu od 01. novembra 2022. godine do 23. januara 2023. godine, za sve posjetioce Države Katar, bez obzira da li namjeravaju prisustvovati utakmicama ili ne, biće obavezno posjedovanje Hayya kartice (navijačka karta).

Zahtjev ta Hayya karticu podnosi se preko specijalnog portala na adresi: https://hayya.qatar2022.qa/. Hayya kartica je istovremeno dozvola ulaska u Državu Katar i pristup stadionima (zajedno sa ulaznicom za utakmicu). Međunarodni navijači moraće imati potvrdu o obezbijeđenom smještaju. Hayya kartica ima nekoliko pogodnosti uključujući besplatan pristup metrou u Dohi. Nosiocima Hayya kartice biće dozvoljen ulazak i izlazak u zemlju do 23. januara 2023. godine, čak i ako posjetilac ima kartu za samo jednu utakmicu, pod uslovom da ima obezbijeđen smještaj.“

Produženju validnosti tzv. Hayya kartice koja je bila obavezna za ulazak u Katar za vrijeme SP, ostaje na snazi do 24.01.2024. godine.

Obavezi kupovanja zdravstvenog osiguranja putem licenciranih osiguravajućih kompanija kao jedan od uslova za ulazak u Katar, prema listi dostupnoj na:  https://www.moph.gov.qa/english/derpartments/
policyaffairs/hfid/hirs/insurancecompanies/Pages/default.aspx
 

Napominjemo da državljani BiH od 12.12.2019. godine po ulasku u Katar i dalje dobijaju besplatnu turističku vizu na period od 30 dana (u formi ulaznog pečata graničnog prelaza sa datumom ulaska), uz mogućnost besplatnog produženja dodatnih 30 dana, pod uslovom da putnik posjeduje pasoš validan najmanje šest mjeseci i povratnu avio-kartu.

Kada je u pitanju COVID-19, obavještavamo da je Katar 01.04.2023. godine ukinuo sve restrikcije prilikom ulaska u Katar https://covid19.moph.gov.qa/EN/travel-and-return-policy/Pages/default.aspx.


Sanitarni uslovi:
- u Kataru su svojstveni klimi područja pustinjskih karakteristika, sa čestim pješčanim olujama i velikom vlagom. Temperature između  maja i septembra mjeseca se kreću između  45oC i 50oC sa prisustvom vlage od 60%.
- Nije potrebna nikakva vakcina.
- Bolničke usluge su dobre.
- Preporučljivo konzumirati mineralnu vodu.

Droge: Vrlo rigorozne kazne.

Pozivni broj: ++974