Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
ITALIJA
4.2.2010 1:48
Republika ITALIJA

Republika ITALIJA

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Rimu i generalni konzulat u Milanu, Italija.

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH:

Obična putna isprava DA  
Obična biometrijska putna isprava NE  
Službena biometrijska putna isprava NE
Diplomatska biometrijska putna isprava NE

Državljani Republike Italije izuzeti su od viznog režima prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije  Bosne i Hercegovine do 90 dana, u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska.

Zone srednjeg rizika: Česte krađe u turitičkim dijelovima: MILANA, VENECIJE,  kao i na autoputu A-4 (Milano Venecija), PALERMU, NAPULJU, RIMU, FIRENCI. U Rimu oprez na željezničkoj stanici TERMINI i u autobusima koji vode u Basiliku Sveti Petar (Vatikan), Trg Navona i uopće u javnom prevozu.

UPOZORENJE ZA PUTOVANJA U REPUBLIKU ITALIJU

Dana 24.02.2020. Civilna zaštita Republike Italije izvjestila je da je došlo do povećanja broja zaraženih Corona virusom na teritoriji Republike Italije, posebno u regionu Lombardije, gdje je trenutno 5 preminulih i 167 osoba zaraženih Corona virusom.

Ministarstvo zdravlja i Predsjednik regije Lombardija izdali su Dekret koji sadrži hitna uputstva u vezi sa epidemiološkom krizom, kojim se nalaže odgađanje svih manifestacija, okupljanja na javnim mjestima, te okupljanja kulturnog, sportskog i vjerskog karaktera.
Dekretom se nalaže obustavljanje svih edkuativnih i turističkih putovanja.

U vezi s tim, preporuka Ministarstva vanjskih poslova BiH državljanima BiH  jeste da do daljeg odgode sva planirana putovanja u Republiku Italiju posebno u regije Lombardija, Veneto, Emilija Romanja, Pijemonte i Lacio, gdje je najveći broj oboljelih osoba.

Građani Bosne i Hercegovine koji se trenutno nalaze na teritoriji Republike Italije treba da prate preporuke Civilne zaštite i zdravstvenih ustanova Italije, te da prilikom evenutalnog povratka u Bosnu i Hercegovinu, na graničnom prelazu prijave tačno mjesto i dužinu prethodnog boravka, kako bi se mogle preduzeti preventivne mjere zdravstvene zaštite.

Važno saopštenje za građane BiH: Obavještavaju se državljani Bosne i Hercegovine, koji borave na teritoriji Republike Italije sa važećom  putnom ispravom i koji su podnijeli zahtjev za obnovu dozvole za boravak ( il permesso di soggiorno), da ne mogu napuštati zemlju niti se u nju vraćati preko granica država Šengena (Belgija, Francuska, Njemačaka, Luksemburg, Nizozemska, Portugal, Španija, Austrija, Grčka, Danska, Finska, Švedska, Island, Norveška, Slovenija, Estonija, Litvija, Latvija, Poljska, Češka Republika, Slovača, Mađarska, Malta).

Preko granica država-potpisnica Šengenskog ugovora mogu  prelaziti samo oni državljani Bosne i Hercegovine koji imaju urednu dozvolu boravka. Državljani BiH čija je dozvola boravka istekla i imaju potvrdu  pošte o  predatom zahtjevu za obnovu dozvole boravka, mogu  napuštati Republiku Italiju preko granica država koje nisu  potpisnice Šengenskog ugovora, s tim da se moraju vratiti u Republiku Italiju, samo preko istog graničnog prijelaza preko kojega su napustili Republiku Italiju.

Informacije o režimu putovanja u ljetnom periodu (za vrijeme godišnjih odmora) i za božićne praznike, kada Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Italije dozvoljava prijelaz preko granica država-potpisnica Šengenskog ugovora i stranim državljanima, kojima je u toku obnova dozvole za boravak, mogu svoje ime potražiti na web-stranici. www.immigrazioneoggi.it

Sanitarni uslovi: dobri

Droge: kazne do 20 godina zatvora

Pozivni broj: ++39