Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Vize



Na ovome mjestu možete dobiti informacije o
viznom režimu za građane BiH,
kao i za strance koji putuju u Bosnu i Hercegovinu

Državljani BiH za putovanje u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma pored biometrijskog pasoša trebaju posjedovati novac u iznosu 35-70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU. Granične službe mogu zahtijevati dokaz o posjedovanju novčanih sredstava za boravak u određenoj zemlji ili informaciju o adresi na kojoj ćete odsjest.
Državljani BiH pri putovanju u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma moraju posjedovati putnu ispravu koja važi najmanje 3 mjeseca od datuma namjeravanog boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Državljani sljedećih država mogu ući u Bosnu i Hercegovinu, osim s putnom ispravom ili sa valjanom ličnom kartom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo:
- države članice Evropske unije
- države potpisnice Šengenskog sporazuma
- Andora, Crna Gora, Lihtenštajn, Monako, San Marino, Srbija, Sveta Stolica i Švicarska Konfederacija.

Najmanji iznos novčanih sredstava koji je potrebno da posjeduju stranci koji putuju u Bosnu i Hercegovinu iznosi 150,00 KM (ili protuvrijednost u stranoj konvertibilnoj valuti) za svaki dan namjeravanog boravka.

Izaberite državu iz izbornika za brzi pristup informacijama.

IZABERITE DRŽAVU
9.2.2012 9:52
Federativna Republika BRAZIL

Federativna Republika BRAZIL

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležna  je ambasada BiH u Vašingtonu

Državljani Bosne i Hercegovine izuzeti su iz potrebe pribalvljanja viza za ulazak, izlazak, pralazak i boravak na taritoriji Brazila do 90 dana, računajući od datuma prvog ulaska u zemlju, za sljedeće putne isprave:

Obična putna isprava NE 

 

Obična biometrijska putna isprava NE
Službena biometrijska putna isprava NE 
Diplomatska biometrijska putna isprava NE 

Državljani Brazila, koji posjeduju važeće obične pasoše, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu koji ne prelazi 90 dana, s tim da ukupna dužina boravka ne prelazi 180 dana godišnje, od prvog ulaska u zemlju.

Državljani Brazila, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine do 90 dana.

Sigurnosni uslovi:
 Savjetujemo oprez zbog zabilježene visoke stope kriminaliteta. Rizična zona su marginalni kvatovi („favelas“) svih velikih gradova a naročito Rio de Žaneira, Salvadora, San Pabla i Brasilie. Ne preporučuje se vožnja noću po cestama, zbog velikog rizika i lošeg stanja istih kao i loše rasvjete.

Sanitarni uslovi: Zbog epidemije žute groznice u pojedinim opštinama u Brazilu, savjetujemo obavezno vakcinisanje protiv ove bolesti deset dana prije putovanja.Vakcina omogućava imunitet u trajanju od 10 godina, u slučaju osoba koje su se vakcinisale prije više od 10 godina, potrebna je revakcinacija.

Izbjegavati tekuću vodu kao i svježe voće i povrće koje treba biti adekvatno oprano i dezinficirano. U regionu Rio de Žaneira i u državu Bahia pojavila se bolest DENGUE, koja se prenosi preko komarca Aedes Aegpti.

Preporučuje se odjeća sa dugim rukavima kao i upotreba sredstava protiv komaraca.

Lokalna valuta: Budući da brazilska nacionalna valuta ne kotira u instranstvu potrebno je nositi sa sobom dolare za koje moguća samo legalna promjena. Iako nema izričitih ograničenja potrebno je prijaviti uneseni novac, jer se pri izlasku iz zemlje može iznijeti najivše polovina navedenog iznosa.

Kazne za droge iznose između 12 i 25 godina zatvora.

U velikim gradovima veliki je rizik od krađa koje u nekim slučajevima mogu proizvesti i fizičko nasilje. Potrebno je preuzeti sve mjere opreza i izbjegavati nošenje vrijednih predmeta kao što su nakit, satovi, kamere itd, a posebno u Rio de Žaneiru, San Pablu i Salvador.

Pozivni broj: ++55