Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
VizeNa ovome mjestu možete dobiti informacije o
viznom režimu za građane BiH,
kao i za strance koji putuju u Bosnu i Hercegovinu

Državljani BiH za putovanje u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma pored biometrijskog pasoša trebaju posjedovati novac u iznosu 35-70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU. Granične službe mogu zahtijevati dokaz o posjedovanju novčanih sredstava za boravak u određenoj zemlji ili informaciju o adresi na kojoj ćete odsjest.
Državljani BiH pri putovanju u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma moraju posjedovati putnu ispravu koja važi najmanje 3 mjeseca od datuma namjeravanog boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Državljani sljedećih država mogu ući u Bosnu i Hercegovinu, osim s putnom ispravom ili sa valjanom ličnom kartom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo:
- države članice Evropske unije
- države potpisnice Šengenskog sporazuma
- Andora, Crna Gora, Lihtenštajn, Monako, San Marino, Srbija, Sveta Stolica i Švicarska Konfederacija.

Najmanji iznos novčanih sredstava koji je potrebno da posjeduju stranci koji putuju u Bosnu i Hercegovinu iznosi 150,00 KM (ili protuvrijednost u stranoj konvertibilnoj valuti) za svaki dan namjeravanog boravka.

Izaberite državu iz izbornika za brzi pristup informacijama.

IZABERITE DRŽAVU
4.2.2010 10:40
Republika ARMENIJA

Republika ARMENIJA

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Moskvi, Rusija.

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH:

Obična biometrijska putna isprava DA
Službena biometrijska putna isprava DA
Diplomatska biometrijska putna isprava NE 

Za državljane BiH, nosioce običnih i službenih putnih isprava, zahtjev za vizu se predaje u Ambasadi Republike Armenije u Beču:

Adresa: Hadikgasse 28, 1140 Vienna, Austria
Tel: +43 1 522 74 79, +43 1 890 63 63
Fax: +43 1 522 74 79 150
E-mail: armaustriaembassy@mfa.am
Radno vrijeme: ponedjeljak, utorak, srijeda i petak 10.00-13.00

Državljanima Republike Armenije, nosiocima važećih običnih i službenih pasoša, prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije BiH potrebna je viza.

Državljani Republike Armenije, nosioci važećih diplomatskih pasoša mogu bez vize ući, izaći, prolaziti ili boraviti na teritoriji BiH u periodu od 90 dana tokom godine, od datuma njihovog ulaska.

Sigurnosni uslovi: Postoji rizik putovanja u određena područja. Ovo posebno važi za područje koje graniči sa Nagorno-Karabakhom. Savjetuje se oprez zbog zabilježene rastuće visoke stope nasilnog kriminala. Republika Armenija nalazi se na seizmički aktivnom području.

Sanitarni uslovi: Za duži boravak potrebna je vakcina protiv malarije, difterije, hepatitisa B, tifusa i bjesnila (posebno osobe koje imaju kontakt sa životinjama).

Devizne norme: U zemlji se isključivo plaća domaćim novcem. Strancima se preporučuje da na putovanja nose dolare nove proizvodnje i da ih mijenjanju isključivo u bankama, hotelima i zvaničnim mjenjačnicama. Pri promijeni eura još uvijek se nailazi na poteškoće. Pri ulasku u zemlju prijavljuje se novac koji se unosi kako bi se pri izlasku dokazalo da količina iznesenog novca ne prelazi unesenu količinu.