Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
ALŽIR
22.2.2011 14:47
Narodna Demokratska Republika ALŽIR

Narodna Demokratska Republika ALŽIR

Konzularna pomoć: 
Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Parizu, Francuska.

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava za državljane BiH:

Obična biometrijska putna isprava

DA

Viza se izdaje u Rimu.
Službena biometrijska putna isprava

DA

 
Diplomatska biometrijska putna isprava

NE

 do 90 dana

Državljanima Narodne Demokratske Republike Alžir nosiocima službenih i običnih putnih isprava prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Bosne i Hercegovine potrebna je viza.

Državljani Alžira, nosioci diplomatskih pasoša, izuzimaju se od obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine u trajanju do 90 dana od dana ulaska.

Savjet za putovanje: Prilikom ulaska u zemlju obavezno je promijeniti 150 eura u alžirske dinare. Za veću količnu promjenjenog novca potrebno je imati potvrdu o zamjeni. Prilikom izlaska iz zemlje u slučaju posjedovanja preostalog alžirskog novca, dinare možete promjeniti na granici.

Sigirnosni uslovi: Ministarstvo vanjskih poslova BiH, cijeneći sigurnosne i opće prilike, u cilju sigurnosti naših građana, preporučuje svim građanima Bosne i Hercegovine da izbjegavaju putovanje. 
U koliko dođe do promjena sigurnosnih prilika Ministarstvo vanjskih poslova će blagovremeno, na odgovarajući način, obavijestiti građane BiH.

Sanitarni uslovi: Na nezavidnom nivou. Bilo je čak slučajeva epidemije kuge i kolere. Bolnice na evopskom nivou su u gradu Alžiru : Vojna bolnica Ain Nadja i Policijska bolnica /DGSN/. U apotekama se mogu naći uobičejni lijekovi.

Kazne za posjedovanje droga: od 2-10 godina zatvora uz novčanu kaznu od 5000 -10 000 alžirskih dinara. Za prodaju droga: kazna je od 10 do 20 godina zatvora uz novčanu kaznu od 5 000 do 10 000 alžirskih dinara. Za konzumiranje droga: od 2 mjeseca do godinu dana zatvora uz novčanu kaznu od 400 do 5000 alžirskih dinara. 

Pozivni broj: ++ 213