Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.1.2022 13:58
Zamjenik ministrice vanjskih poslova mr.sc. Josip Brkić sastao se sa ambasadorom Republike Slovenije u BiH Damijanom Sedarom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio je 12. januara 2022. godine u nastupnu posjetu ambasadora Republike Slovenije u BiH Damijana Sedara.

Tom prilikom je razgovarano o bilateralnim političkim i privrednim odnosima BiH i Slovenije, ugovornoj regulativi dvije zemlje, evropskim integracijama te drugim aktuelnim zbivanjima u našoj zemlji, EU i regiji.

Sagovornici su istaknuli da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Slovenije dobri i prijateljski te da je u interesu obje zemlje unapređenje saradnje u svim oblastima.

Zamjenik ministrice Brkić izrazio je zahvalnost za dosadašnju sveukupnu podršku i pomoć Slovenije Bosni i Hercegovini. Istaknuo je važnost produbljivanja međusobnog razumijevanja i jačanja prijateljskih veza dvije zemlje. Posebno je naglasio značaj posvećenosti Republike Slovenije evropskom putu Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, čestitao je Sloveniji na šestomjesečnom predsjedavanju Vijećem Evropske unije u drugoj polovini 2021. godine kao razdoblju reafirmiranja važnosti projekta proširenja EU na prostor zapadnog Balkana. Naglasio je značaj kontinuirane dinamike susreta na visokom nivou između dvije zemlje s ciljem rješavanja pitanja od zajedničkog interesa te pozvao državnog sekretara MVP Slovenije Stanislava Raščana na bilateralne konsultacije koje bi se održale u prvoj polovini ove godine u Sarajevu.

Ambasador Sedar potvrdio je punu podršku Slovenije svim reformskim procesima u Bosni i Hercegovini koji bi doprinijeli intenziviranju integracijskog procesa. Izrazio je spremnost Slovenije za dalju potporu, pomoć i razmjenu iskustava.

Na sastanku je bilo riječi i o radu i aktivnostima Međunarodnog fonda za deminiranje (ITF) te nastavku saradnje u domenu deminiranja u Bosni i Hercegovini.

Razmijenjena su mišljenja i o ekonomskim odnosima BiH i Slovenije, trgovinskoj razmjeni kao i socio-ekonomskom oporavku uslijed pandemije COVID-19.