Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.1.2022 16:20
Ministrica Bisera Turković uputila note Ambasadama Ruske Federacije, Narodne Republike Kine i Republike Srbije

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković uputila je danas, 10. januara 2022. godine, note Ambasadama Ruske Federacije, Narodne Republike Kine i Republike Srbije zbog prisustva predstavnika ambasada događajima koji su održani 9. januara u Banja Luci. 
• Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava svoje poštovanje i želi skrenuti pažnju na to da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, presudom objavljenom u „Službenom glasniku BiH“ broj 30/19, obilježavanje 09. januara kao službenog dana entiteta Republika Srpska proglasio neustavnim, utvrdivši da njegovo obilježavanje nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju, te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine. U tom smislu, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava protest zbog prisustva predstavnika Ambasade na ceremonijama obilježavanja 09. januara, koje su se održale 08 i 09. januara 2022. godine u Banja Luci, a koje predstavljaju čin protivan gore presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine – navedeno je u noti. 
Ministarstvo, kako je istaknuto, također želi naglasiti stav da nepoštovanje institucija Bosne i Hercegovine i presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine „predstavlja čin grubog miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.“
• Stoga, Ministarstvo je prinuđeno da oštro osudi ovakvo ponašanje koje može narušiti prijateljske odnose. Ministarstvo ujedno traži da se o ovoj diplomatskoj noti upozna Ministarstvo vanjskih poslova vaše države – istaknuto je.