Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.10.2021 16:38
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova dr Bisera Turković razgovarala sa zamjenikom generalnog sekretara za Zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku i krizne odgovore pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Charlesom Friesom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković razgovarala je 1. oktobra 2021. godine sa zamjenikom generalnog sekretara za Zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku (CSDP) i krizne odgovore pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Charlesom Friesom.
Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Teme susreta su bile EU integracije, saradnja BiH i EU na polju vanjske politike, sigurnosti i odbrane, migracije, kao i aktuelna politička situacija u BiH, sa posebnim akcentom na reformske procese na putu naše zemlje ka EU.

Razgovarano je o izazovima u napretku BiH, te mogućnostima snažnije saradnje sa posebnim naglaskom na odvraćanje negativnih stranih utjecaja u BiH i cijeloj regiji. Ministrica Turković je istakla da je BiH predana svom putu ka EU i da je pristupanje Evropskoj uniji naš strateški cilj, svjesni da svaki napredak u provođenju mjera iz reformske agende omogućava i olakšava budući napredak BiH na evropskom putu. Založila se za što ranije dostizanje kandidatskog statusa te za jačanje i punu funkcionalnost bh. institucija.

Zamjenik generalnog sekretara Fries je potvrdio opredjeljenost EU procesu pristupanja BiH i ukazao na potrebu snažnijeg zalaganja na programu reformi i provedbi ključnih prioriteta koje je pred BiH postavila Evropska komisija.

Sagovornici su razmijenili i mišljenja o posjeti predsjednice Evropske komisije  Ursule von der Leyen Bosni i Hercegovini, realizirana u okviru njene turneje po zemljama regiona, kao i predstojećem Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan koji će se održati 6. oktobra 2021. godine na Brdu kod Kranja u Republici Sloveniji.