Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
4.5.2021 17:07
Ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexanderom Schallenbergom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova dr Bisera Turković sastala se u utorak, 4. maja 2021. godine u Sarajevu sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexanderom Schallenbergom, u okviru njegove radne posjete Bosni i Hercegovini.

Nakon što su u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održani tête-à-tête sastanak ministara te sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Federalnog Ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije, ministrica Turković i ministar Schallenberg obratili su se predstavnicima medija.

Ministrica Turković je izrazila zadovoljstvo posjetom „kolege i prijatelja“, posebno ukazavši na ogromnu ulogu Austrije i ministra Schallenberga  u nabavci vakcina za BiH protiv koronavirusa. Istakla je da su odnosi BiH i Austrije izuzetno dobri, a međusobni intenzivni kontakti rezultirali su, između ostalog i deblokiranjem procesa distribucije vakcina.  „Vjerujemo i nadamo se da će isporuke putem, sada već prisutna oba međunarodna mehanizma, teći redovno i kontinuirano, te da će to omogućiti masovnu imunizaciju i u Bosni i Hercegovini“.

Sagovornici su, osim borbe protiv pandemije koronavirusa, razmijenili mišljenja  i o migrantskoj krizi kao i o produženju sporazuma o besplatnom obrazovanju za bh. studente u Austriji, te nizu drugih važnih pitanja.

Kada je riječ o europskim integracijama, ministrica je naglasila da je BiH vrlo odlučna da nastavi svoj put ka EU. „Predani smo ispunjavanju 14 ključnih reformi te ograničenim ustavnim reformama kako bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava“.

Izrazila je nadu da će EU prepoznati naše napore i pomoći nam da prevaziđemo unutrašnje opstrukcije i realiziramo neophodne reforme potrebne za kandidatski status. „Naše opredjeljenje i naš jedini put je put prema EU i na tom putu nas ništa neće zaustaviti“, istakla je ministrica Turković.

Ministar vanjskih poslova Austrije Schallenberg je rekao kako je svjestan koliko je, zbog pandemije koronavirusa, u posljednje vrijeme bilo teško za zemlje EU, Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu. “Drago mi je da smo uspjeli da krenemo sa isporukama vakcina za ovaj region i na taj se način približimo svjetlu na kraju tunela. Poruka EU i Austrije danas je vrlo jasna i kratka - mi vas nećemo ostaviti na cjedilu”, kazao je ministar Schallenberg.

Istakao je vrlo bliske i široke međuljudske odnose između Bosne i Hercegovine i Austrije, s obzirom na činjenicu da u Austriji živi više od 200.000 osoba porijeklom iz BiH. ”Pomoći BiH danas znači pomoći samom sebi”, poručio je ministar.

Ministar Schallenberg je posebno podvukao da je BiH ključna zemlja u regionu i da bez stabilne BiH ni region ne može biti stabilan. “Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su neupitni i ne mogu biti predmet pregovora”, poručio je.

Smatra da BiH ima dobru priliku u ovoj godini u pogledu približavanja EU, i dodaje kako će Austrija ostati aktivna i u okviru svojih mogućnosti pružiti podršku da se postignu željeni rezultati. “Kristalno je jasno da je budućnost BiH i regiona u EU. U tom smislu mi jasno zagovaramo da sve države ovog regiona budu uključene u konferenciju o budućnosti EU. Svakako mislimo da tu pripadaju i zemlje za koje želimo da što prije budu dio evropske porodice”, zaključio je ministar Schallenberg.