Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.5.2021 19:06
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila u posjetu ministra vanjskih poslova Japana Toshimitsua Motegija

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 1. maja 2021. godine sa ministrom vanjskih poslova Japana Toshimitsuom Motegijem koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Nakon bilateralnog sastanka delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Japana, ministrica Turković i ministar Motegi potpisali su Sporazum razmjenom nota između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o bespovratnoj pomoći u iznosu od pet stotina miliona japanskih jena.
 
Ministrica Turković i ministar Motegi su, nakon ceremonije potpisivanja sporazuma, dali izjave za medije.

Ministrica Turković je naglasila da se radi o vrlo važnoj posjeti koja dolazi u ključnom trenutku za BiH. “Sa zadovoljstvom mogu reći da je Japan dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i nas kao građana BiH. To se kroz 25 godina diplomatskih odnosa iznova potvrđuje. Želim, stoga, da se na prvom mjestu zahvalim mom kolegi Motegiju te Vladi i građanima Japana. Uz nas ste bili u najtežim danima i ostali do danas”, navela je ministrica.

Ministrica je istakla da je sa japanskim kolegom razgovarala o unaprijeđenju prijateljskih odnosa dvije države, ekonomskoj saradnji te borbi protiv pandemije koronavirusa. Pozdravila je potpisivanje Sporazuma o bespovratnoj pomoći i istakla kako će ta pomoć biti usmjerena na jačanje kapaciteta za borbu protiv ilegalnih migracija.  “To će biti snažan doprinos jačanju države i institucija koje se već duže vrijeme suočavaju sa ovim problemom”, dodala je ministrica.
 
Razgovarano je i o borbi protiv pandemije koronavirusa, posebno problemima u isporuci vakcina. 
“Iako su se stvari u posljednjih nekoliko sedmica pokrenule sa mrtve tačke i predstavljaju određeno ohrabrenje vjerujem da će Japan iz svoje pozicije pomoći kako bi te isporuke krenule još intenzivnije i pravednije. Kao članica Vijeća za implementaciju mira, Japan je vrlo jasno podržao teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Potvrdila sam našu predanost reformama na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, uprkos negativnoj retorici”, naglasila je ministrica Turković.

U fokusu razgovora bili su i razvojni  infrastrukturni projekti, te ekonomski rast.
Ministrica je kazala da tu postoji ogroman prostor za napredak, ne samo za BiH nego i cijelu regiju Zapadnog Balkana. Dodala je da veliki potencijal za saradnju postoji u sektoru turizma, sporta, kulture, energetike, informaciono-komunikacionih tehnologija, drvnoj, metalnoj i tekstilnoj industriji.
“Ja sam vrlo otvoreno pitala kolegu Motegija šta BiH može uraditi da privuče japanske kompanije da investiraju u BiH i to će sigurno biti nešto o čemu ćemo otvoriti razgovore na tehničkom nivou”, poručila je ministrica.

Ministar vanjskih poslova Japana Toshimitsu Motegi je istakao da Japan podržava suverenitet i državno jedinstvo Bosne i Hercegovine i da će i dalje pomagati Bosni i Hercegovini u izgradnji države i pomirenju naroda.

“Naše dvije države dijele osnovne vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, ljudska prava, vladavina prava i tržišna ekonomija. Na sastanku sa ministricom smo se usaglasili oko namjere da zajedno rješavamo regionalne i međunarodne probleme”, istakao je ministar Motegi.

Motegi je naglasio da je ulazak zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu u EU vrlo bitan za realizaciju ujedinjene Evrope dodavši da će Japan kroz “Inicijativu o saradnji na Zapadnom Balkanu”, koju je 2018. godine najavio tadašnji premijer Japana, nastaviti pomagati unutrašnje reforme Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Europsku uniju.
“Moja posjeta je prilika da dodatno ojačamo dosadašnje dobre odnose između Japana i Bosne i Hercegovine. S tim zajedničkim ciljem, spreman sam da nastavim sarađivati sa ministricom Turković”, kazao je na kraju japanski ministar vanjskih poslova Motegi.

Danas je potpisan i Sporazum između Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini i Međunarodnog fonda za jačanje ljudske sigurnosti (ITF) o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekat podrške deminiranju u Bihaću, Donjem Vakufu, Doboju i Foči. Sporazum su potpisali ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Makoto Ito i direktor ITF-a Tomaž Lovrenčič. Pomoć će biti usmjerena za nabavku opreme za deminiranje, podizanje svijesti o minama i obrazovanje o opasnostima od mina.