Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
30.4.2021 16:10
Ministrica dr Bisera Turković razgovarala sa potpredsjednicom grupacije evropskih konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu Assitom Kanko

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković razgovarala je danas sa potpredsjednicom grupacije evropskih konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu Assitom Kanko.

U fokusu razgovora bile su evropske integracije i aktivnosti Bosne i Hercegovine u pogledu ispunjavanja 14 ključnih reformskih prioriteta, te poštivanje ljudskih prava u našoj zemlji. Bilo je riječi i o predloženoj rezoluciji o Bosni i Hercegovini koja je u proceduri u Evropskom parlamentu.

Istaknuto je da napredak Bosne i Hercegovine ka kandidatskom statusu za članstvo u Evropskoj uniji može snažno doprinijeti stabilizaciji i relaksaciji političkih prilika, te omogućiti da zajednički fokus bude na reformama i ekonomskom razvoju.

Ministrica Turković je, također, upoznala sagovornicu sa mjerama koje bh. vlasti poduzimaju u borbi protiv posljedica pandemije koronavirusa, te sa situacijom u vezi sa nabavkom i isporukom cjepiva.