Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.2.2021 15:12
Ministrica Turković i ambasador Japana Makoto potpisali Sporazum o japanskoj pomoći Bosni i Hercegovini za opremanje medicinskih ustanova

Zamjenica predsjedavajućega Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković i ambasador Japana u BiH Ito Makoto potpisali su 23. februara 2021. godine, Sporazum o japanskoj bespovratnoj pomoći u iznosu od 100 miliona jena za opremanje medicinskih ustanova u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru koji je prethodio ceremoniji potpisivanja, ministrica Turković je zahvalila Japanu i japanskoj vladi na današnjoj vrijednoj donaciji naglasivši čvrste i prijateljske veze između dvije države. Također je čestitala Nacionalni dan Japana koji se obilježava danas, na rođendan japanskog cara Naruhita, te tim povodom i uručila čestitku za ministra vanjskih poslova Japana.

Ambasador Makoto je zahvalio na čestitkama i istaknuo zadovoljstvo što je u ovoj godini, u kojoj se obilježava 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa, japanska vlada donirala bespovratna sredstva za opremanje medicinskih ustanova u BiH. Ovom je prilikom je najavio i pomoć svoje zemlje sektoru sigurnosti u BiH odnosno jačanju Granične policije.

Ministrica Turković je istaknula da je jačanje državne granice BiH u situaciji velikog priliva migranata od ključne važnosti, te naglasila da je značaj japanskih donacija veći zbog pažljivo biranih sektora kojima je pomoć namijenjena.