Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.2.2021 0:46
Ministrica Bisera Turković razgovarala sa predsjednikom KKR Global Instituta generalom Davidom Petraeusom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković je 19. februara 2021. godine, telefonom razgovarala sa predsjednikom KKR Global Instituta iz SAD-a i bivšim direktorom CIA-e generalnom Davidom Petraeusom.

Ministrica Turković i general Petraeus su razgovarali o prioritetima i strateškim opredjeljenjima nove američke administracije, te o poziciji Bosne i Hercegovine u kontekstu vanjskopolitičkih aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Na sastanku je razgovarano i o podršci SAD-a euroatlantskim integracijama naše zemlje, te o mogućim novim američkim investicijama u Bosni i Hercegovini i regionu. Istaknuto je da je dolaskom nove američke administracije, na čelu sa predsjednikom Bidenom, povećan interes SAD-a u regionu.

General Petraeus je naglasio da je Bosna i Hercegovina bila i ostala prijatelj SAD-a, te da će naša zemlja moći računati na podršku i u budućnosti. S druge strane, ministrica Turković se zahvalila SAD-u za svu pomoć koju je ova prijateljska zemlja pružala i još uvijek pruža Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima.

Petraeus je bivši direktor CIA-e, koji je doktorirao međunarodne odnose na Univerzitetu Princeton. Penzionisani je američki general s četiri zvjezdice, koji ima bogato iskustvo u Pentagonu, a tokom bogate karijere je obavljao i dužnost pomoćnika šefa osoblja za operacije NATO stabilizacije u Bosni i Hercegovini.