Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.10.2020 19:12
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila u posjetu ambasadora Slovačke Republike Martina Kaču

Ministrica Turković i ambasador Kačo razgovarali su 14. oktobra 2020. godine o bilateralnim odnosima između dvije zemlje, evropskom i evroatlantskom putu BiH, saradnji u regionu i iskustvima borbe protiv pandemije COVID-19.

Ministrica Turković je zahvalila na kontinuiranoj slovačkoj podršci Bosni i Hercegovini u reformskim i integracijskim procesima ka Evropskoj uniji i NATO-u. Značajnim je ocijenila i 15 godina slovačke pomoći našoj zemlji tokom kojih je uloženo oko 9 miliona eura na različite projekte u oblasti zdravstva, vodovodne mreže, izgradnje škola i slično. Ekonomsku saradnju bi trebalo ojačati organiziranjem poslovnih foruma i većim angažmanom Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju BiH i Slovačke. Iskazala je potrebu intenziviranja kontakata na svim nivoima, te u vezi s tim uputila poziv ministru vanjskih poslova Slovačke da što skorije posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador Martin Kačo je istaknuo da građane Slovačke i BiH vežu tradicionalno duge i prijateljske veze, te iskazao uvjerenje u zajedničku evropsku budućnost dviju zemalja. Ponovio je podršku svoje zemlje EU i NATO integracijama Bosne i Hercegovine, dodavši da Slovačka želi nastaviti razvijati prijateljske i partnerske odnose s BiH.

Na interesiranje ambasadora ministrica je informirala o aktivnostima na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o BiH, kao i procesu formiranja Komisije za NATO integracijski proces. Istaknula je da, iako Komisija još uvijek nije formirana, procesi i saradnja s NATO-om se nastavljaju iako nešto usporenijim tempom.